IRIS BONDORA DVORNIK: Izbor doniranih djela Gradskom muzeju Varaždin

26TRA(TRA 26)19:0014SVI(SVI 14)19:00IRIS BONDORA DVORNIK: Izbor doniranih djela Gradskom muzeju Varaždin

Opis događaja

U sklopu Srijede u Muzeju 26. travnja u Izložbenom salonu palače Sermage u 19 sati otvara se izložba s izborom doniranih djela akademske slikarice Iris Bondora Dvornik Gradskom muzeju Varaždin. Umjetnica je 2019. godine za fundus Galerije umjetnina GMV-a darovala 75 svojih radova, koji predstavljaju širok presjek njezina stvaralaštva, od slikarskih početaka do danas.

U predgovoru kataloga retrospektivne izložbe Iris Bondora Dvornik, održane 2014. godine u Muzeju Mimara, povjesničarka umjetnosti Biserka Rauter Plančić je, među ostalim, istaknula: „Slijedeći trag afirmatora novog duha postmodernističke slike koji je zamašno zaživio 80-tih godina u hrvatskom slikarstvu, Iris od ponuđena obilja slobode slikarskih postupaka bira impulzivni kolorizam, eruptivno plodnu dinamiku slikanja i stvaranje po osi vlastite imaginacije i osjećajnosti kako u sferi figurativnog, tako i apstraktnog izričaja. Unatrag više od triju desetljeća njezina dosadašnjeg stvaralaštva taj se slikaričin trilateralni pristup kreativnom činu prepoznaje kao konstanta.“

Iris Bondora Dvornik (1952., Zagreb) diplomirala je 1980. na Slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Nikole Reisera. Otad djeluje kao samostalna umjetnica i članica HDLU-a, ZUH-a (do 2002.) i LIKUM-a. Ostvarila je 50 samostalnih i 160 skupnih izložbi te je sudjelovala na brojnim humanitarnim izložbama. Slike joj se nalaze u privatnim i javnim zbirkama u zemlji i inozemstvu.
Autorica stručne izložbene koncepcije i likovnog postava je viša kustosica u GMV-u Elizabeta Igrec. Izložba je postavljena za razgled do 14. svibnja ove godine.

Vrijeme

Travanj 26 (Srijeda) 19:00 - Svibanj 14 (Nedjelja) 19:00

Organizator

Gradski muzej Varaždin

Galerija
Palača Sermage Trg Miljenka Stančića 3

Learn More

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim. Više na stranici Izjava o kolačićima

Skip to content