Izložba: Ivan Šeremet - Izbor

27LIS(LIS 27)0:0020STU(STU 20)0:00Izložba: Ivan Šeremet - Izbor

Opis događaja

Otvorenje samostalne izložbe hrvatskoga konceptualnog umjetnika Ivana Šeremeta pod nazivom Izbor održati će se u četvrtak 27. listopada u 19 sati u Izložbenom salonu palače Sermage Gradskog muzeja Varaždin (Trg M. Stančića 3).

Kako je istaknuo Branko Franceschi, povjesničar umjetnosti i autor koncepta izložbenog ciklusa GMV-a Something else Gallery u kojem se priređuje i ova izložba, naziv Izbor s jedne strane referira se na činjenicu da izložba predstavlja izbor iz Šeremetovoga bogatog opusa u području performansa i medijske umjetnosti, a s druge strane referira se na njegov životni izbor upravo takvoga umjetničkog djelovanja unutar likovno konzervativnog okruženja njegova rodnoga grada Slavonskog Broda, svjestan odabir života na kreativnoj i egzistencijalnoj margini, s koje se njegovu pronicljivu duhu pruža širok pogled na socijalne devijacije. Izložba predstavlja fotografsku i videodokumentaciju Šeremetovih performansa, kojima se uporno referira na problematični politički i upravni sustav te svjetonazor kako na lokalnom, tako i na nacionalnom planu. U svom radu često na inventivan način reinterpretira radove ili segmente radova svojih umjetničkih idola kao što je, na primjer, Tomislav Gotovac. Šeremetova stvaralačka strategija mogla bi se svesti na moto „minimum geste, maksimum poruke“, a ugođajni aspekti rada usko su povezani s dominantnim lokalnim osjećajem letargije i melankolije.

Ivan Šeremet (r. 1952., Erdevik) u Slavonskom Brodu živi i radi od 1960. godine. U brodskoj Galeriji umjetnina bio je voditelj Art radionice Barutana, a od 1999. do 2008. radio je na relaciji dvadeset i pet projekata. Imao je desetak samostalnih izložbi te izlagao na dvadesetak skupnih.

Izložba Izbor postavljena je za razgled do 20. studenoga ove godine.

Vrijeme

Listopad 27 (Četvrtak) 0:00 - Studeni 20 (Nedjelja) 0:00

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim. Više na stranici Izjava o kolačićima

Skip to content