Izložba Veljka Posavca „...presence“

06RUJ(RUJ 6)0:0023(RUJ 23)0:00Izložba Veljka Posavca „...presence“

Opis događaja

Otvorenje izložbe slika Veljka Posavca pod nazivom „…presence“ u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin. Otvorenje će se održati u utorak 6. rujna s početkom u 19:00 sati.

…PRESENCE

U pandemijskim okolnostima vrijeme kao dimenzija definitivno je narušena. Dotada samo prolazni trenuci razvučeni su u neizvjesno, neodređeno i nezavršeno vremensko trajanje. Reperkusije takvih značajnih promjena u umjetničkom stvaralaštvu vidljive su i u promjeni stila, odabiru tema ili tehnika autora. Eksperimentalnost u radu i promjena tehnike vidljive su u recentnom ciklusu slika Veljka Posavca koji uvelike odudara od dosadašnjih op-artovskih radova. Izložena djela izvedena u tehnici ulja na platnu prožeta su fragmentima doživljenih trenutaka kroz prizmu subjektivnog ali ponegdje i objektivnog bilježenja trenutka. Sami motivi slika tretirani su kao kristalno jasna figurativna prisutnost koja prelazi u lirsku apstrakciju, odnosno neprisutnost uz element cijeđenja, kao spona između vremenskih perioda. Tekstura impasta i efekt cijeđenja prisutni na djelima prikladna su vizualna metafora za rastegnuto vremensko trajanje doživljeno za vrijeme pandemije. Trenucima sjećanja zabilježenim na platnima autor ukazuje i na moć sadašnjeg trenutka, često zasjenjenog već proživljenim trenucima ili strepnjom od budućih. Uz to, naglašava i negativni utjecaj digitalnih medija tijekom pandemije te proživljavanje tuđih iskustava i uhvaćenih trenutaka putem posrednika, mobilnog telefona, koji se javlja kao značajan motiv na slikama. Recentan opus nazvan je „…PRESENCE“ zato što prikazuje prisutnost malih proživljenih djelića trenutaka uhvaćenih u relativnosti vremena. (Jelena Petković, kustosica izložbe)

Vrijeme

6 (Utorak) 0:00 - 23 (Petak) 0:00

Lokacija

HDLU Varaždin

Kula stražarnica Stari grad

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim. Više na stranici Izjava o kolačićima

Skip to content