LUCIA DI LUCIANO & GIOVANNI PIZZO: PROGRAMIRANA UMJETNOST

06TRA(TRA 6)0:0030(TRA 30)0:00LUCIA DI LUCIANO & GIOVANNI PIZZO: PROGRAMIRANA UMJETNOST

Opis događaja

U sklopu Srijede u Muzeju 6. travnja u 19 sati u Izložbenom salonu u palači Sermage Gradskog muzeja Varaždin (Trg M. Stančića 3) otvara se izložba Programirana umjetnost talijanskih autora Lucije di Luciano (1933., Siracusa) i Giovannija Pizza (1934., Veroli). Izložba obuhvaća radove iz Kolekcije Marinko Sudac, i to izbor od šesnaest slika nastalih u razdoblju od 1964. do 1967. godine u stilskim odrednicama pokreta Programirane umjetnosti (Arte programmata). Umjetnički par Lucia di Luciano i Giovanni Pizzo uz našu umjetničku sredinu vezan je i sudjelovanjem na izložbi Nova tendencija 3 održanoj u Galeriji suvremene umjetnosti u Zagrebu 1965. godine.

Pojam „program“ i sukladno tomu termin arte programmata – programirana umjetnost odnose se na tipologiju umjetnosti koja nastaje sustavnom razradom strogo određenih numeričkih/matematičkih zakonitosti. Na gledatelju je pak zadatak da se promatrajući takva djela ne zadovoljava vizualnim dojmom, nego je pozvan u mentalno i analitičko provjeravanje koliko samog operativnog procesa, toliko i njegova konačnog učinka. Upravo na temeljima programirane umjetnosti dolazi postupno uvođenje računala u svrhe i postupke umjetničkih opredjeljenja.

Izložba je realizirana u suradnji s Kolekcijom Marinko Sudac i Institutom za istraživanje avangarde, a predstavlja se u sklopu ciklusa GMV-a Something else Gallery osmišljenog prema konceptu povjesničara umjetnosti Branka Franceschija. Za razgled je postavljena do 30. 4. 2022. godine.

Otvorenje se priređuje uz provedbu propisanih/preporučenih epidemioloških mjera.   

Vrijeme

6 (Srijeda) 0:00 - 30 (Subota ) 0:00

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim. Više na stranici Izjava o kolačićima

Skip to content