MAJA STRGAR KUREČIĆ - Krajolici bijega / Escape Landscapes

15LIP(LIP 15)0:0004RUJ(RUJ 4)0:00MAJA STRGAR KUREČIĆ - Krajolici bijega / Escape Landscapes

Opis događaja

U sklopu Srijede u Muzeju 15. lipnja u 19 sati u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin (Franjevački trg 10) otvara se izložba apstraktne fotografije pod nazivom Krajolici bijega nagrađivane suvremene autorice Maje Strgar Kurečić. Projekt je realiziran u okviru međumuzejske suradnje četiriju hrvatskih muzeja: Muzeja grada Koprivnice (nositelja programa), Gradskog muzeja Varaždin, Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu i Gradskog muzeja Virovitica, u kojima će se izložba pojedinačno održati nakon premijernog prikazivanja u Varaždinu.

Izložba se sastoji od četrdeset originalnih fotografija velikog formata (34 fotografije dimenzija 70/100 cm, odnosno 6 fotografija 100/150 cm) koje pripadaju u sam vrh suvremene hrvatske fotografije. Kako je naglasila autorica stručne koncepcije izložbe Draženka Jalšić Ernečić, radi se o apstraktnoj fotografiji organičkoga krajolika, istovremeno vrlo osobnog i moćnog. Krajolici bijega predstavljaju sjajan primjer organske apstrakcije koja svoje temelje nalazi u istraživanjima Vasilija Kandinskog s početka 20. stoljeća, odnosno apstraktne fotografije Aarona Siskinda, fokusiranog na detalje stvari s namjerom stvaranja nove fotografske slike. Autorica fotografira kompozicije koje su istovremeno impresije, ekspresije i improvizacije, prepušta se mašti i osjećajima u kojima kompozicija, boja i potez oblikuju nepredmetni svijet umjetnosti (non-objectiv art) i apstraktni krajolik. Umjetnička fotografija Maje Strgar Kurečić je na tragu apstraktne fotografije bliske američkom apstraktnom ekspresionizmu i fotografiji Aarona Siskinda iz sredine 20. stoljeća. Autorica fotografijom bilježi krajolike bijega i na suptilan, ekspresionistički način snima kritiku modernog društva i komponira mistične prostorne metafore.

U Varaždinu je izložba postavljena za razgled do 4. rujna.

Vrijeme

Lipanj 15 (Srijeda) 0:00 - Rujan 4 (Nedjelja) 0:00

Organizator

Gradski muzej Varaždin

Galerija
Palača Sermage Trg Miljenka Stančića 3

Learn More

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim. Više na stranici Izjava o kolačićima

Skip to content