MEĐUNARODNI DAN MUZEJA / Predstavljanje poštanske marke s motivom Staroga grada

18SVI11:0019:00MEĐUNARODNI DAN MUZEJA / Predstavljanje poštanske marke s motivom Staroga grada

Opis događaja

Prema prijedlogu UNESCO-ICOM-a (UNESCO-ovoga Međunarodnog vijeća muzeja), ovogodišnji Međunarodni dan muzeja održava se pod geslom Muzeji, održivost i dobrobit, kojim se želi ukazati na prisutnost niza okolišnih i društvenih kriza, kao i na ulogu muzeja u poticanju pojedinaca i zajednice na pozitivne promjene za održivu budućnost.

        U Gradskome muzeju Varaždin priređuje se prigodni program u Starom gradu, a kao i svake godine, i ove će godine – 18. svibnja – razgled izložbenih postava GMV-a biti besplatan.

Dvorci Hrvatske

Predstavljanje poštanske marke s motivom Staroga grada

GMV Stari grad, 18. 5. 2023., 11 sati

        Hrvatska pošta u seriji „Dvorci Hrvatske“ izdaje marku s motivom Staroga grada u Varaždinu, koja se premijerno predstavlja u GMV-u na Međunarodni dan muzeja. Nominalna vrijednost marke je 0,47 eura, slovna oznaka A, a količina je 25.000 primjeraka. Marka je autorsko djelo dizajnera Deana Roksandića iz Zagreba.

        U programu predstavljanja iz Hrvatske pošte sudjelovat će Katarina Belavić, pomoćnica izvršnog direktora, i Jasminka Končevski, voditeljica mreže poštanskih ureda 2-1 Čakovec – Varaždin.

        Gotovo je nevjerojatno da se varaždinski Stari grad u protekla dva stoljeća, u carstvima, kraljevstvima, državama i republikama u kojima se nalazio, samo jednom našao kao motiv na poštanskoj marki, i to davne 1942. godine. Marku je dizajnirao Zagrepčanin Otto Antonini, ujedno i autor brojnih rješenja za poštanske marke od 1918. do 1952. godine.

     Uz predstavljanje marke, u Starom gradu GMV-a bit će otvoren i „poštanski ured“, pa će posjetitelji imati priliku poslati razglednicu s prigodnim žigom koji vrijedi samo taj dan i time se podsjetiti na neka ne tako davna vremena kad su dobre vijesti, želje i čestitke stizale isključivo poštom.

        Ovim programom Gradski muzej Varaždin poziva posjetitelje da odaslanim pismom/razglednicom iz GMV-a razvesele drage osobe, filateliste… ili – sačuvaju trenutak povijesti za sebe.

Organizator

Gradski muzej Varaždin

Galerija
Palača Sermage Trg Miljenka Stančića 3

Learn More

Skip to content