NEDJELJKO KLARIĆ: "KOZMOLOGIJA SLIKE"

12SRP(SRP 12)17:0631(SRP 31)17:06NEDJELJKO KLARIĆ: "KOZMOLOGIJA SLIKE"

Opis događaja

Izložba varaždinskog slikara Nedjeljka Klarića pod nazivom „Kozmologija slike“ biti će otvorena u ponedjeljak 12. srpnja 2021. u 19,30 sati u Galeriji HDLU, u Kuli stražarnici Starog grada Varaždin. Izložba će biti otvorena do 31. srpnja 2021. godine.

KOZMOLOGIJA SLIKE

Nedjeljko Klarić samouki je umjetnik u razvoju koji iskušava raznovrsne likovne tehnike i materijale. Sukladno tome, od koloriranih drvorezbarskih radova prelazi na platnenu podlogu. Akrilne i uljane boje na platnu s vremenom mu postaju omiljeni slikarski medij, dok se u središtu autorovog interesa trenutno nalaze likovne tehnike poput drippinga ili zračnog kista. U službi svojevrsne eksperimentalne ekspresije nalazi se i izloženi ciklus iz 2017. godine. Arhitektonska kompozicija novog apstraktnog prostora gradi se ortogonalnim i dijagonalnim konstrukcijama koje mrežastim ispreplitanjem s organskim ili amorfnim motivima posjeduju aludirajuća svojstva. Prikazani pravokutni geometrijski oblici razbijanjem cjelovitosti slikarske površine dobivaju ulogu prozora kojim segleda u energičan i vividan kolorit. Druga su krajnost slike nježnih i stišanih tonova. Neovisno o intenzitetu kolora autor se uglavnom služi primarnim spektrom boja poput crvene, žute ili plave, a na slikarevoj se paleti često ponavljaju i neboje, bijela i crna. Po načelu „slike u slici“ u središte izražaja dolaze galaksija i svemirsko, dok tu i tamo pojavljene figuralne forme šablonskim ponavljanjem dovode do ritmičnosti. Takvi prezentirani oblici najava su faze stvaralaštva na kojoj autor aktivno radi te kroz niz aktova želi ukazati na snagu žene.

Vrijeme

12 (Ponedjeljak) 17:06 - 31 (Subota ) 17:06

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim. Više na stranici Izjava o kolačićima

Skip to content