Noć muzeja u Muzeju hrvatskog vatrogastva

27SIJ18:0023:00Noć muzeja u Muzeju hrvatskog vatrogastva

Opis događaja

Muzej hrvatskog vatrogastva (Ulica baruna Trenka 44, Varaždin) pripremio je bogat program za tradicionalnu manifestaciju NOĆ MUZEJA koja će se, u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva, održati u petak 27. siječnja 2023. godine. Program počinje u 18 sati, a trajati će do 23 sata. Ovogodišnja manifestacija u Muzeju hrvatskog vatrogastva je u znaku vatrogaskinja.

U 18:30 počinje predavanje i razgovor na temu “Žene u vatrogastvu”. Uz priču o ulozi žena i njihovom angažmanu u modernom hrvatskom vatrogastvu, svoja iskustva rada u javnim vatrogasnim postrojbama i dobrovoljnim vatrogasnim društvima predstaviti će vatrogaskinje iz Vatrogasne zajednice županije Varaždinske. Predavanje će moderirati urednica “Vatrogasnog vjesnika” Nina Francetić.

Središnje događanje manifestacije je otvarenje izložbe “Iza vatrenog zida – Žene u vatrogastvu”. Izložba daje prikaz povijesti, položaja i uloge žena u vatrogastvu na području Hrvatske, od prvih spomena žena u kontekstu gašenja požara i pionirki vatrogastva u Hrvatskoj – žena koje su prve probile „vatreni zid“, svojevrsnu barijeru koja je priječila ženama da se bave “muškim poslom” – preko ulaska većeg broj žena u vatrogastvo u vrijeme socijalizma do suvremenog doba, kada usprkos još uvijek prisutnim predrasudama i izazovima s kojima se susreću svjedočimo intenzivnom rastu broja žena u vatrogastvu. Izložba je realizirana u suradnji Hrvatske vatrogasne zajednice / Muzeja hrvatskog vatrogastva i Tehničkog muzeja Nikola Tesla, a autorski dvojac izložbe čine Kosjenka Laszlo Klemar (TMNT) i Vedran Runjić (HVZ/MHV).
Posjetitelji će također moći vidjeti stalni postav Muzeja te razgledati vatrogasna vozila i opremu DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu i JVP Grada Varaždina.

Dođite do Muzeja hrvatskog vatrogastva i naučite nešto novo i zanimljivo.

Vrijeme

(Petak) 18:00 - 23:00

Lokacija

Muzej hrvatskog vatrogastva

Ulica baruna Trenka 44, Varaždin

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim. Više na stranici Izjava o kolačićima

Skip to content