OMMA - plesna predstava

14LIP20:0021:10OMMA - plesna predstava

Opis događaja

Osmero plesača iz Afrike, najstarijeg i najmističnijeg kontinenta svijeta, vode nas na putovanje ka korijenima Plesa i u našu najdublju intimu, ka početku svijeta.  Međunarodno priznati koreograf, Josf Nadj, kroz predstavu OMMA želi nam uputiti poruku da se “ples rađa istovremeno sa ljudskošću.”

Dah, glas, tišina te opčaravajući jazz ritmovi tvore mističnu atmosferu karakterističnu za predstavu OMMA. Publika kreće na putovanje otkrivanja, kroz iskonsko iskustvo kao što je to i sama priroda plesa. Za Josefa Nadja, ovo je predstava o tijelima, o pokretu, koja  sadrži samo ono najnužnije.  Princip jednostavnosti prožima sve što OMMA jest. Na ogoljenoj sceni, bez scenografije, samo tijela osmero plesača, zvuk i svjetlo; to je sve što je potrebno ponuditi u ovom iskustvu koje nam naprosto oduzima dah!

Naziv predstave dolazi iz grčke riječi “omma” (ὄμμα) i odnosi se na nešto vrlo bitno: sposobnost gledanja, korištenje osjetila vida; od tuda ponire  se kroz sve dublju introspekciju u osobnu bit. Unutar praznog prostora u kojem se susreću beskonačnost i konačnost, osmero muškaraca zajedno plešu, predstavljaju tako okosnicu čovječnosti. Svaki od njih predstavlja svoj vlastiti svijet, a kompozicija kretnji tvori kozmogoniju koja nam govori o početku stvaranja svijeta.

Osmero plesača, odjevenih u crne jakne i hlače,  stupaju na scenu; ovo je već naznaka bezvremenskog, prepoznatljivog umjetničkog rukopisa Josefa Nadja.   Odjenuvši ih u ove odore, ovaj višestruko nagrađivani i međunarodno priznati koreograf. postavlja plesačima izazov kako da izbjegnu krenuti njegovim stopama te traži da kroz pokret predstave vlastite osobnosti.

Plesači iz šest afričkih zemalja (Mali, Senegal, Obala Slonove Kosti, Burkina Faso, Congo-Brazzaville i Demokratska Republika Konga) ulaze u projekt svaki sa različitim umjetničkim iskustvima, kulturnim naslijeđem i osobnim pričama.  Kroz predstavu postaju jedno. Ovakav višeslojni organizam, kroz koji svaki postupno razotkriva vlastiti jezik, vlastiti identet, vlastiti ples: fascinantan je taj suodnos grupe i pojedinca, te upućuje na čovjeka kao univerzalnog bića.

Da li predstava može biti organska? OMMA kreće prema korijenima plesa, sa pokretima koji upućuju na začetke čovječanstva i na svemir kao horizont kojem stremimo. OMMA  predstavlja potragu ka porijeklu plesa u nastojanju da dokaže Nadjovu hipotezu da se ples razvija istovremeno sa poviješću čovječanstva, ljudskosti.   Ukoliko je doista tako, zar to ne znači da se povratkom na izvorištem plesa, vraćamo na ishodište nastajanja svijeta?   Sa ovom idejom, koreograf uobličuju sirovi materijal kojeg mu pružaju plesači te stvara – zajedno sa njima i njihovim tijelima – ples koji je zajednički, slojevit i univerzalan.

Uz potporu:
Francuski Institut u Zagrebu, Teatroskop

Trajanje: 55 minuta/ bez pauze
Predstava je podobna za sve uzraste iznad 14 godina.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim. Više na stranici Izjava o kolačićima

Skip to content