Prezentacija lepoglavske čipke

21SVI10:0014:00Prezentacija lepoglavske čipke

Opis događaja

Na varaždinskom Trgu tradicijskih obrta nastavlja se prezentacija nematerijalne kulturne baštine u organizaciji Turističke zajednice grada Varaždina, pa tako nakon licitarke koja je proteklog vikenda okupljenima prezentirala vještine izrade licitarskog srca, ove subote na Trg tradicijskih obrta stižu majstorice Zadruge Lepoglavske čipke.

One će u vremenu od 10 do 12 sati prezentirati svoj rad te održati radionicu o pripremnom razdoblju izrade lepoglavske čipke, a koje uključuje upoznavanje povijesti lepoglavske čipke i osnovnog pribora. Svi zainteresirani moći će naučiti kako namotati konac na batiće, povezati batiće u parove i početi izradu stazice na “cijelo”. Oni najvještiji koji će u tome uspjeti, kući će se moći vratiti s vrijednim suvenirom. Radionica je za sve sudionike – besplatna.

Subotnje događanje na Trgu tradicijskih obrta bit će i prodajnog karaktera, te će se svi radovi Zadruge moći kupiti u vremenu od 10 sati do 14 sati.

Lepoglavska je čipka od 2009. godine uvrštena na UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta. Čipku su radile uglavnom starije žene, a znanje izrade prenosilo se s generacije na generacije a Zadruga Lepoglavske čipke osnovana je upravo s ciljem obnavljanja tradicije izrade lepoglavske čipke kojoj je prijetila opasnost da izumre.

Subotnja će se događanja na Trgu tradicijskih obrta u sklopu kojih će se prezentirati kulturna baština održavati tijekom cijelog ljeta.

Vrijeme

(Subota ) 10:00 - 14:00

Lokacija

Trg tradicijskih obrta

Trg tradicijskih obrta, Varaždin

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim. Više na stranici Izjava o kolačićima

Skip to content