Srijeda u Muzej: 250 godina gradskog groblja u Varaždinu

13RUJ18:0019:30Srijeda u Muzej: 250 godina gradskog groblja u Varaždinu

Opis događaja

Nakon ljetne stanke nastavlja se ciklus Srijeda u Muzeju, koji započinje otvorenjem izložbe priređene u povodu obilježavanja 250 godina od prvog ukopa na Gradskom groblju u Varaždinu. Izložba, nastala u organizaciji Gradskog muzeja Varaždin, postavljena je u kripti župne crkve sv. Nikole, u prostoru dosad uglavnom nedostupnom i nepoznatom posjetiteljima. Na njoj se predstavlja građa varaždinskih baštinskih ustanova koja obuhvaća dokumente, planove i nacrte te fotografije i razglednice o nastanku i razvoju varaždinskoga groblja, kao i predmete vezane uz žalovanje i običaje sahranjivanja.

        Izložba je koncipirana u nekoliko tematskih cjelina: Ukopi na nekadašnjim varaždinskim grobljima do početaka korištenja današnjega Gradskoga groblja, Od ideje o grobljanskom parku do današnjega groblja, Herman Haller i njegovi prethodnici i nasljednici, Zanimljivi krajobrazni dijelovi groblja te Običaji Varaždinaca kod sahranjivanja najmilijih. Autorica stručne koncepcije izložbe je muzejska savjetnica Spomenka Težak, a suradnici su kustosi Davor Kraš i Jelena Petković. Postav je likovno oblikovala arhitektica Dora Gorenak.

        Izložba je postavljena za razgled do 7. listopada ove godine i besplatno se može razgledati od utorka do subote od 9 do 17 sati.

        Iznimno, ova Srijeda u Muzeju održava se od 18 sati!

Vrijeme

(Srijeda) 18:00 - 19:30

Organizator

Gradski muzej Varaždin

Galerija
Palača Sermage Trg Miljenka Stančića 3

Learn More

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim. Više na stranici Izjava o kolačićima

Skip to content