Srijeda u Muzeju: 700.obljetnica grada Vilniusa

20OŽU19:0021:00Srijeda u Muzeju: 700.obljetnica grada Vilniusa

srijeda-u-muzeju-vilnius

Opis događaja

 U sklopu Srijede u Muzeju 20. ožujka u palači Herzer GMV-a održava se predavanje o Vilniusu, glavnom gradu Litve, koji je prošle godine proslavio 700. obljetnicu osnutka, a taj događaj u svoj službeni program uvrstio je i UNESCO.

        Vilnius se u pisanim izvorima prvi put se spominje 25. siječnja 1323. godine u pismima koja je veliki litavski knez Gediminas razaslao udruženjima Zapadne Europe pozivajući obrtnike, trgovce i redovnike da dođu u taj grad i ondje započnu svoje djelovanje. U Gediminasovim pismima iskazane su vrijednosti koje su aktualne i danas: tolerancija, multikulturalnost, kreativnost, orijentacija Litve i Vilniusa, kao glavnoga grada države, prema Europi. U 700 godina svog postojanja povijesna jezgra grada Vilniusa postala je jedinstven primjer srednjovjekovnoga grada u kojem su se ispreplitali utjecaji zapadne i istočne kulture, što se kroz nekoliko stoljeća odrazilo na razvoj politike, arhitekture, kulture i znanosti u velikom dijelu Istočne Europe. Bez obzira na povijesne promjene, prostorna struktura povijesnog središta odražava raznolikost arhitektonskih stilova, kao i razvoj grada koji su obilježile političke i klimatske (prirodne) prilike. Godine 1994. UNESCO je povijesnu jezgru grada Vilniusa uvrstio u Popis svjetske baštine.

        Predavanje se organizira u suradnji Veleposlanstva Republike Litve u RH i Gradskog muzeja Varaždin, koji su već realizirali nekoliko zajedničkih programa, a pripremila ga je varaždinska profesorica i suradnica obiju institucija Mirjana Bračko. Na predavanje je najavljen i dolazak litavskog veleposlanika u RH Eduardasa Borisovasa.

        Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Vrijeme

(Srijeda) 19:00 - 21:00

Organizator

Gradski muzej Varaždin

Galerija
Palača Sermage Trg Miljenka Stančića 3

Learn More

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim. Više na stranici Izjava o kolačićima

Skip to content