SRIJEDA U MUZEJU: FRANZ FINK

12LIS19:0021:00SRIJEDA U MUZEJU: FRANZ FINK

Opis događaja

Nakon koncerta pijanistice Terezije Cukrov, održanome u rujnu na povijesnom klaviru Hammerflügelu iz fundusa Gradskog muzeja Varaždin, na rasporedu je još jedna glazbena Srijeda u Muzeju, na kojoj se 12. listopada također predstavlja instrument iz Glazbene zbirke GMV-a. Riječ je o raritetnom glazbalu, gitari graditelja Franza Finka iz 1829. godine, jednoj od šest sačuvanih i, među njima, zasad najstarijoj poznatoj iz njegove radionice.

O Franzu Finku (1790. – 1872.), prvom zagrebačkom profesionalnom graditelju žičanih instrumenata, te njegovoj važnosti i naslijeđu predavanje je pripremio Jadran Jeić, knjižničar i glazbenik, koji se posljednjih nekoliko godina intenzivno bavi istraživanjem hrvatske graditeljske glazbene baštine. Upravo je njegovo istraživanje potvrdilo da je F. Fink bio učenik Johanna Georga Stauffera, austrijskoga graditelja i najvažnijega bečkog lutijera 19. stoljeća tzv. zlatnog stoljeća gitare. Fink se iz Beča preselio u Zagreb 1813., gdje je u svojoj radionici kraj Kamenitih vrata izrađivao gitare, violine, viole i ostala žičana glazbala.

Autentičan zvuk Finkove gitare posjetitelji će moći doživjeti kroz nastup mladoga glazbenika Zlatka Josipa Grgića, koji će na restauriranoj Finkovoj gitari iz 1851., iz kolekcije povijesnih instrumenta profesora gitare mr. art. Hrvoja Grgića, izvesti nekoliko kompozicija skladatelja iz 19. stoljeća te dočarati glazbeni ugođaj klasike i ranog romantizma, kada se sviralo na glazbalima s crijevnim žicama. Cjelokupni program upotpunit će i izvorna Finkova gitara iz fundusa GMV-a, koja će samo za tu prigodu biti izložena.

Program se održava u multimedijskoj dvorani u palači Herzer GMV-a od 19 sati, a ulaz je besplatan.

Vrijeme

(Srijeda) 19:00 - 21:00

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim. Više na stranici Izjava o kolačićima

Skip to content