Srijeda u Muzeju: Gradska arheologija

24SVI19:0021:00Srijeda u Muzeju: Gradska arheologija

Opis događaja

U sklopu Srijede u Muzeju 24. svibnja u palači Herzer Gradskog muzeja Varaždin kroz temu o gradskoj arheologiji bit će predstavljeni dosadašnji rezultati nedavnih arheoloških istraživanja provedenih prilikom radova i obnove na trima lokacijama u povijesnoj jezgri Varaždina.

        Arheologinja Marina Šimek, umirovljena muzejska savjetnica u GMV-u, obavljala je arheološki nadzor u podrumu palače Varaždinske županije na Franjevačkom trgu. Kao i ostala, i ovo arheološko istraživanje usmjerilo je poglede prema starijim gradskim slojevima i strukturama. Dio povijesti grada i njegovog svakodnevnog života oslikani u materijalnim ostacima, arheološkim nalazima, taloženi su stoljećima i na istraženom prostoru velikog podruma današnje županijske palače. Između recentnog betonskog poda i sloja sterilnog dravskog šljunka skrivaju se slike zarobljene u prošlosti. Arheologija ih je razotkrila, mnoge i pojasnila, ali uvijek ostanu i one neobjašnjene, koje čekaju neko buduće istraživanje.  

        Gradska vijećnica, uz Stari grad najprepoznatljiviji simbol Varaždina, tijekom 500 godina postojanja višekratno je mijenjala svoj izgled, a trenutačno je u fazi cjelovite obnove. Izvorno se radi o romaničko-gotičkoj kamenoj kući Domus lapidea, koju je prema očuvanim dokumentima 1523. godine markgrof Juraj Brandenburški poklonio Varaždinu za gradsku vijećnicu, koju funkciju je zadržala do danas. Upravo taj kontinuitet tradicije izdvaja je u odnosu na ostalu urbanu civilnu arhitekturu. U sklopu aktualnog projekta energetske obnove tijekom zemljanih radova u podrumskim prostorijama obavljao se obvezan arheološki nadzor za koji je bila zadužena kustosica arheologinja u GMV-u Mia Košćak. Praćenjem iskopa pronađeno je mnoštvo pokretnih arheoloških nalaza, a neki od njih bit će predstavljeni u predavanju.

        Arheološki nadzor obavljao se i prilikom radova na uređenju trga zapadno od palače Zakmardy u Habdelićevoj ulici, koji je vodio vanjski suradnik GMV-a arheolog Tibor Visković. Tom prigodom otkriveni su mnogobrojni i raznovrsni arheološki nalazi, kroz koje će se na predavanju proniknuti u dio povijesti varaždinske gradske jezgre od 15. stoljeća do danas. Osim iz predmeta, o povijesti ovog prostora saznalo se ponešto i iz pronađenih zidnih struktura, koje i dalje kriju neke tajne.

        Predavanje počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Vrijeme

(Srijeda) 19:00 - 21:00

Organizator

Gradski muzej Varaždin

Galerija
Palača Sermage Trg Miljenka Stančića 3

Learn More

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim. Više na stranici Izjava o kolačićima

Skip to content