Srijeda u Muzeju: Ikebana

07LIP19:0021:00Srijeda u Muzeju: Ikebana

Opis događaja

U sklopu Srijede u Muzeju 7. lipnja u lapidariju Staroga grada Gradskog muzeja Varaždin otvara se izložba Ikebana. Na izložbi će biti predstavljeno desetak ikebana polaznica međunarodne radionice održane 4. i 5. svibnja u GMV-u pod vodstvom Han Le Han, majstorice ikebane iz Berlina. Han Le Han je povjesničarka umjetnosti koja je specijalizirala azijsku umjetnost, a u Japanu je u školi Ikenobō, najstarijoj školi ikebane, osnovanoj u 15. stoljeću, učila ovu tradicionalnu umjetnost aranžiranja cvijeća.

        Ikebana u doslovnom prijevodu znači „davanje života cvijeću“ ili „dopustiti cvijeću da se izrazi“, pri čemu je cilj uhvatiti ljepotu cvijeća, lišća i grana te prikazati biljke u trenutku njihove najveće ljepote, za što su bitni i mentalna koncentracija, mir i sklad te osobni osjećaji umjetnika. Polaznice radionice, keramičarke iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke, izložit će svoje ikebane u autorskim keramičkim i porculanskim vazama i predstaviti ih kao cjelovite projekte.

        Uz otvorenje izložbe Han Le Han će govoriti o majstorstvu izrade ikebane i publici demonstrirati postupak njihove izrade.

        Izložbu Ikebana, postavljenu za razgled do 11. lipnja, organiziraju Gradski muzej Varaždin i Snježana Pokos-Vujec, samostalna umjetnica u okviru projekta Ceramica Populi.

Organizator

Gradski muzej Varaždin

Galerija
Palača Sermage Trg Miljenka Stančića 3

Learn More

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim. Više na stranici Izjava o kolačićima

Skip to content