Srijeda u Muzeju: Izložba Ivo Prančić

17SVI19:0021:00Srijeda u Muzeju: Izložba Ivo Prančić

Opis događaja

Druga od triju ovogodišnjih izložbi realiziranih u suradnji Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel je izložba slovenskog akademskog slikara Ive Prančiča, koja se u sklopu Srijede u Muzeju otvara 17. svibnja.

„Kraj klasične umjetnosti ne možemo ni dočekati ni naslikati“, rekao je Ivo Prančič, jedan od vodećih slikara generacije koja se formirala 80-ih godina prošlog stoljeća i stvarala u kontekstu neomodernističkoga apstraktnog slikarstva. U svom impresivnom i koherentnom umjetničkom opusu autor predano, temeljito i inovativno istražuje sliku, posebno njezine nemimetičke osobine i u prvi plan stavlja slikarsku materijalnost i proces. Slikarstvo za njega nije nikad završena priča, nego neograničeno otkrivanje, analiziranje i istraživanje.

Ivo Prančič (1955., Ljubljana) diplomirao je na odjelu za slikarstvo Akademije likovnih umjetnosti u Ljubljani u klasi profesora Gustava Gnamuša, kod kojeg je 1984. završio i specijalku. Izlagao je na 50-ak samostalnih i 70-ak skupnih izložaba. Dobitnik je više nagrada, među kojima je i Nagrada Ivane Kobilca za životno djelo (koju dodjeljuje DSLU, Društvo slovenskih likovnih umetnikov), Prešernov sklad, Nagrada za slikarstvo DSLU-a, Majski salon u Ljubljani, kao i slovenskih i inozemnih stipendija, između ostalih stipendije Vlade Francuske Republike za studijski boravak u Parizu i stipendije Pollock-Krasner Foundation za studijski boravak u New Yorku.

Otvorenje izložbe, koja je za razgled postavljena do 11. lipnja ove godine, započinje u 19 sati u palači Sermage GMV-a i nastavlja se u Galeriji Zlati ajngel.

Organizator

Gradski muzej Varaždin

Galerija
Palača Sermage Trg Miljenka Stančića 3

Learn More

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim. Više na stranici Izjava o kolačićima

Skip to content