Srijeda u muzeju: Naše novo nebo

10SVI19:0021:00Srijeda u muzeju: Naše novo nebo

Opis događaja

U sklopu Srijede u Muzeju 10. svibnja u palači Herzer GMV-a (Franjevački trg 10) održava se predavanje pod nazivom Naše novo nebo, koje je pripremio dr. sc. Miljenko Čemeljić.

Naziv predavanja je parafraza naslova knjige Otona Kučere iz 1895., prve popularizacijske publikacije iz astronomije na hrvatskom jeziku, kojoj predavač želi dodati sljedbenicu. Gledano golim okom, nebo se nije mnogo promijenilo od Kučerinih vremena, ali naše shvaćanje onoga što vidimo jest. Na predavanju će se ukratko prijeći kroz pojmove i pojave iz Kučerine publikacije i posvetiti pažnja onomu što je dodano tijekom proteklog stoljeća: promatranjima u infracrvenoj i ultraljubičastoj svjetlosti, astronomiji radio, rendgenskih i gama-zraka i opisu promatranja korištenjem gravitacijskih leća, koje nam omogućavaju najdublji pogled u svemir. U okviru najsvježijih dodataka astronomskom instrumentariju predavač će se dotaknuti i gravitacijskog teleskopa, omogućenog nedavnim mjerenjima gravitacijskih valova, kao i „snimanjima“ sjene supermasivne crne rupe u centru galaksija. Također, predstavit će i izazove astronomije više glasnika i podatkovne astronomije, najnovijih oruđa moderne astronomije.

Dr. sc. Miljenko Čemeljić bavi se magnetskim poljima u svemiru, „što jačim, to bolje“. Istražuje ih putem numeričkih simulacija u jednoj od zahtjevnijih grana numeričkih istraživanja, magnetohidrodinamici. Nakon naobrazbe u Varaždinu i Zagrebu doktorirao je astrofiziku na Sveučilištu u Potsdamu te radio na nekoliko vodećih instituta u svijetu. Danas radi u Institutu Nikole Kopernika poljske Akademije znanosti u Varšavi i na istraživačkim projektima EU-a Šleskog sveučilišta u Opavi u Češkoj.

Predavanje počinje u 19 sati, a suorganizator je Astronomsko društvo Varaždin.

Vrijeme

(Srijeda) 19:00 - 21:00

Organizator

Gradski muzej Varaždin

Galerija
Palača Sermage Trg Miljenka Stančića 3

Learn More

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim. Više na stranici Izjava o kolačićima

Skip to content