Srijeda u Muzeju: Oko stola

19TRA19:0020:30Srijeda u Muzeju: Oko stola

Opis događaja

Crtice iz povijesti blagovanja uz izložbu Dobar tek! – Kultura hrane u varaždinskom kraju

U sklopu Srijede u Muzeju 19. travnja u palači Herzer održava se predavanje pod nazivom Oko stola, na kojemu će se na primjerima s izložbe Dobar tek! – Kultura hrane u varaždinskom kraju govoriti o povijesti blagovanja, odnosno o tome kako je kroz nekoliko tisućljeća društvo mijenjalo svoje navike i oblike (ne)prihvatljivog ponašanja za stolom.

Mijenjali su se namještaj, materijali i oblici posuđa, kao i pribor za jelo, a izbor namirnica ovisio je, kao i danas, o financijskim prilikama i modi nekog vremena. Kroz povijest se jelo od poda do stola, od prstiju do pribora, pri čemu nam je danas namjena nekih od jedaćih pomagala iz prošlosti teško raspoznatljiva. Mnogi su recepti, pomagala za jelo ili vještine, poput umjetnosti slaganja ubrusa, danas zaboravljeni, no još uvijek, kao i u prošlosti, oko stola želimo uživati u dobroj hrani i dobrom društvu.

Predavanje je pripremila Jelena Rančić, kustosica na Kulturno-povijesnom odjelu GMV-a i jedna od autorica izložbe Dobar tek!. Ona će dio vremena odvojiti i za procjenu odabranih predmeta iz servisa za jelo iz obiteljskih ostavština, koje posjetitelji mogu donijeti na predavanje i saznati čuvaju li u svom domu „blago“ ili tek žlicu od alpake.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Vrijeme

(Srijeda) 19:00 - 20:30

Organizator

Gradski muzej Varaždin

Galerija
Palača Sermage Trg Miljenka Stančića 3

Learn More

Skip to content