Srijeda u Muzeju: Ribe rijeke Drave

12TRA19:0021:00Srijeda u Muzeju: Ribe rijeke Drave

Opis događaja

U sklopu Srijede u Muzeju 12. travnja u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10) održava se predavanje i predstavlja knjiga Ribe rijeke Drave, objavljena u nakladi Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije. Publikacija je nastala u okviru EU projekta Razvoj i zaštite prekograničnog rezervata biosfere Mura – Drava – Dunav kao rezultat istraživanja ihtiofaune rijeke Drave u Varaždinskoj županiji provedenog tijekom 2021. godine na različitim tipovima vodenih staništa. U knjizi je predstavljeno 45 vrsta, a poseban naglasak stavljen je na Natura vrste riba, kao i na endemske vrste dunavskog slijeva. Kako se u novije vrijeme djelovanjem čovjeka na prirodna staništa mijenjaju i zajednice riba, cilj ove publikacije je pridonijeti boljem poznavanju dravske faune riba, kao i osvijestiti važnost njihove zaštite i očuvanja.

Prema raznolikosti ihtiofaune Hrvatskoj pripada drugo mjesto u Europi, odmah iza Turske, koja ima znatno veći teritorij. U usporedbi s drugim rijekama u Hrvatskoj, Drava ima vrstama najbrojniju faunu riba. Noviji podaci ukazuju na to da u njoj obitava najmanje 70 vrsta riba, između njih i pet endemskih vrsta dunavskog slijeva: mladica, plotica, balonijev balavac, prugasti balavac i mali vretenac. O knjizi i rezultatima istraživanja govorit će dr. sc. Mišel Jelić, kustos na Prirodoslovnom odjelu GMV-a i jedan od autora tekstova i fotografija.

Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Vrijeme

(Srijeda) 19:00 - 21:00

Organizator

Gradski muzej Varaždin

Galerija
Palača Sermage Trg Miljenka Stančića 3

Learn More

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim. Više na stranici Izjava o kolačićima

Skip to content