Srijeda u Muzeju: Spomenici i nacionalna pomirba

27OŽU19:0021:00Srijeda u Muzeju: Spomenici i nacionalna pomirba

sum_spomenici

Opis događaja

        Spomenici i nacionalna pomirba: Slučaj Varaždin naziv je predavanja arhitekta Antonija Grgića, koje će se održati u sklopu Srijede u Muzeju u palači Herzer GMV-a 27. ožujka.

        Kako ističe A. Grgić, spomenici su jedna vrsta materijalizacije povijesti u javnom prostoru; oni obilježavaju događaje i osobe od povijesnoga, političkoga, ideološkoga ili nekoga drugog značenja za društvo kao takvo. Pitanje glasi: na koji način se u Hrvatskoj koriste spomenici u procesu društvene pomirbe i pri obradi društvene traume Drugoga svjetskog rata? Od rušenja spomenika iz socijalističkog razdoblja i Tuđmanove ideje pomirbe pod spomenikom u Jasenovcu tijekom 1990-ih, pa sve do natječaja raspisanog od Ministarstva hrvatskih branitelja iz 2019. za spomenik žrtvama svih totalitarnih režima Drugoga svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, svjedočimo donošenju ad hoc rješenja uzrokovanih manjkom strategije te gotovo nikakvom političkom, stručnom ili znanstvenom raspravom na tu temu. Godina 2021. donijela je novi moment u našem lokalnom hrvatskom odnosu prema spomenicima. Skulpture Indijanaca kipara Ivana Meštrovića postavljene 1928. u Chicagu našle su se na tamošnjoj listi za moguće uklanjanje kao rezultat procesa revizije spomenika u javnom prostoru toga grada. Ta revizija je dio šireg procesa pokušaja društvene pomirbe u SAD-u. Pitanje glasi: koja je veza između Chicaga i Varaždina u procesima društvenog pomirenja u Republici Hrvatskoj? I što s tim imaju Indijanci?

        Odgovore na ta i ostala pitanja o povezanosti spomenika i nacionalne pomirbe, s naglaskom na situaciju u Varaždinu, posjetitelji će imati priliku doznati na predavanju koje počinje u 19 sati. Ulaz je besplatan.        

Vrijeme

(Srijeda) 19:00 - 21:00

Organizator

Gradski muzej Varaždin

Galerija
Palača Sermage Trg Miljenka Stančića 3

Learn More

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim. Više na stranici Izjava o kolačićima

Skip to content