Srijeda u Muzeju: Zlatan Vehabović - Atlas manjeg svijeta

15OŽU19:0021:00Srijeda u Muzeju: Zlatan Vehabović - Atlas manjeg svijeta

Opis događaja

U sklopu Srijede u Muzeju 15. ožujka u 19 sati u palači Sermage / Galeriji umjetnina Gradskog muzeja Varaždin otvara se izložba Atlas manjeg svijeta akademskog slikara Zlatana Vehabovića. Izložba u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt predstavlja Vehabovićev ciklus radova nastalih od 2019. do 2022. godine. Ciklus se bazira na predmetima iz fundusa MUO-a, koje autor u slikarskom mediju objedinjava u kompozicije koje asociraju na tehniku kolaža. Svaka slika je sklop predmeta raznorodnih tehnika izrade združenih u kompleksnu slikarsku kompoziciju.

Svoj slikarski koncept autor je objasnio riječima: „MUO u jednom od segmenata svoje dugogodišnje izlagačke prakse poziva umjetnike da osmisle te interveniraju unutar postava kolekcije muzeja. Takav pristup izlaganju, posebice u muzeju tipa i specifičnosti ovoga, mi je neko vrijeme vrlo zanimljiv, te sam, uzevši u obzir specifičnosti slikarskog medija u kojem djelujem, pokušao koncipirati modalitet rada koji bi mi omogućio sudjelovanje u takvom pristupu izlaganja. Vodio sam se misijom stvaranja radova koji bi svježim pogledom pristupili kako znanim artefaktima kolekcije, tako i onima koji nisu dosad često bivali predmetom strukovne analize te dodatno naglašavali suptilne specifičnosti lokalne kulture i njezina naslijeđa utkanog u velik dio ove zbirke. Rezultat ovog projekta očitava se u ciklusu slika koje nastavljaju moje osobno istraživanje slikarskog izraza i njegovih formalnih određenja putem osobne analize lokalne baštine zastupljene u arhivi muzeja.“

Zlatan Vehabović (1982., Banja Luka), višestruko nagrađivani umjetnik, 2006. diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Zlatka Kesera. Od 2016. na toj instituciji radi kao asistent na Slikarskom odsjeku.

Izložba Atlas manjeg svijeta u Varaždinu je postavljena za razgled do 23. travnja, nakon čega će biti predstavljena u Gradskome muzeju Virovitica.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim. Više na stranici Izjava o kolačićima

Skip to content