Varaždin u poraću Drugog svjetskog rata

08OŽU18:0020:00Varaždin u poraću Drugog svjetskog rata

Opis događaja

U srijedu 8. ožujka u Gradskoj knjižnici i čitaonici Metel Ožegović u 18 sati predstavlja se posljednja knjiga iz Mjeseca varaždinske znanstvene knjige pod nazivom Varaždin u poraću Drugog svjetskog rata (1945.-1948).

Teme su razne: od osvrta na događaje u Varaždinu u vrijeme trajanja NDH, političko-društvenih zbivanja u gradu od svibnja 1945. do ljeta 1948., zatim osvrta na rad Komisije za oduzimanje ratne dobiti ili opisa banditizma u okolici.

Saznat ćete i kako je 15 Varaždinaca proživjelo to vrijeme čitajući njihova sjećanja; tko je prije rata sakrio zlato u kući i je li ga našao poslije; tko je hrabro zapisao ”OZN-a sve dozna, nikog ne pozna” i preživio; vidjeti najstariji politički grafit u gradu Varaždinu iz 1945, a koji i danas postoji; zatim zašto se planirala gradnja nove vijećnice; koji je Varaždinac služio kao ministar kralja Aleksandra i Josipa Broza Tita; tko je kamenovao uršulinski samostan; kako su prodavači na placu varali policiju i zaradili, je li Dinamo pobijedio Tekstilac te na kraju – što znači GRANAP?

Saznat ćete i o zločinima tijekom Drugog svjetskog rata, a i vidjeti ”Popis lica osudjenih od Vojnog suda Varaždin” do 30. lipnja 1945., zatim zašto je nekim Varaždincima u poraću oduzeta imovina; što je bilo s križarima koji nisu priznali novu vlast; kako je preorano varaždinsko groblje; kako se zatvorenik pismom na škarniclu oprostio od djece te na kraju saznati više o grupnim grobištima Varaždinske županije…

Knjiga ima oko stotinu do sada ne objavljenih fotografija i prodavati će se po promotivnoj cijeni od 20 eura.

Vrijeme

(Srijeda) 18:00 - 20:00

Lokacija

Gradska knjižnica Varaždin

Franjevački trg 4, Varaždin

Skip to content