Groblje i parkovi

Neveliku površinu varaždinske povijesne jezgre krasi začuđujuće velik broj parkova, perivoja i šetališta. Zelenilo na koje gledaju šarene varaždinske fasade kao stvoreno je za lutanje i opuštene šetnje. No tijekom nekog od brojnih varaždinskih festivala i događanja, upravo duboki hlad ispod krošanja drveća postaje party-zona u kojoj je sve moguće.

VARAŽDINSKO GROBLJE
Previous
Next

Varaždinsko groblje jedna je od najpoznatijih gradskih atrakcija. Proslavljeno kao prvorazredni primjer parkovne arhitekture i spomenik prirode, ono je zaista vrhunsko djelo znamenitog Varaždinca Hermana Hallera, koje je Varaždinu priskrbilo titulu grada s najljepšim grobljem u ovom dijelu Europe. On ga je osmislio i uredio poput francuskog parka stvorivši time intimnu oazu kontemplacije i poštovanja prirode, ali i generacija Varaždinaca sahranjenih na njemu.


Varaždinsko groblje ustanovljeno je 1773., a 1905. Haller je započeo s opsežnim uređenjem u oblik u kakvom je danas poznato. Jedan od najvrjednijih spomenika na varaždinskom groblju je Anđeo smrti, djelo kipara Roberta Frangeša Mihanovića koje simbolički prikazuje opraštanje živih od mrtvih. Uz ostale, vrijedno je vidjeti i grobnicu-spomenik Vatroslavu Jagiću koja je svakodnevno ukrašena svježim cvijećem.

Groblje je otvoreno za posjet svaki dan:
U periodu od siječnja do veljače, studeni i prosinac od 7,00 do 17,00 sati
U periodu od ožujka do travnja i listopad od 7,00 do 20,00 sati
U periodu od svibnja do rujna od 7,00 do 21,00 sati

ŠETALIŠTE VATROSLAVA JAGIĆA

Na mjestu nekadašnjeg južnog grabišta, odnosno mjesta gdje su prolazile odavno uklonjene gradske zidine, 1838. godine je gradski fizik, odnosno liječnik, dr. Wilim Bernhard Müller pokrenuo manje radove kako bi se uredilo gradsko šetalište. Današnji izgled, inspiriran tzv. engleskim stilom, park je poprimio nešto kasnije, a igra svjetla i sjene koju stvaraju naizmjenični gusti nasadi visokog drveća s otvorenim travnatim plohama, šetalištu daje poseban ugođaj.


„Park“, kako je jednostavno poznat u Varaždinu, spaja i cijeli niz predivnih i važnih zgrada – zgradu Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, vilu Bedeković, sinagogu, a s druge strane palaču Zakmardy te Park Boutique hotel.

Previous
Next
PARK IVANA PAVLA II.

Najmlađi varaždinski park suvremenog je dizajna, a njegova specifičnost su interpretirane biljne vrste kojih nema drugdje u gradu, što ovom parku daje edukativni karakter zahvaljujući i vodenom motivu imitacije rijeke Drave. Nalazi se u neposrednoj blizini slavnog varaždinskog groblja.

ŠTROSMAJEROVO ŠETALIŠTE

Ljepota Starog grada nije samo u debelim zidinama i kulama. Oko Starog grada sačuvani su bedemi i opkopi koji su nekad zajedno s utvrdom činili neosvojivu cjelinu, a danas su pretvoreni u popularno šetalište u samom središtu grada koje pruža neke od najljepših lokacija za selfije u Varaždinu.

Previous
Next
Previous
Next
PARK ZA MLADE

Park za mlade prvi je takav park u Varaždinu, a zapravo je svojevrsni nastavak Parka Ivana Pavla II. Sadržaji su primijenjeni mladima željnim adrenalina i druženja, a ondje se nalazi i dobro opremljeni skate park, stijene za penjanje, dječje igralište i slični sadržaji. Dječje igralište prilagođeno je djeci s posebnim potrebama.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim. Više na stranici Izjava o kolačićima

Skip to content