Varaždinske pozornice, trgovi i ulice po šesti puta ugošćuju Kliker festival – festival s kojim djeca rastu, ali i plešu, uče, sanjaju, stvaraju i otkrivaju uzbudljivo neobičan svijet plesa, kazališta i pokreta! 

Od 04. do 10. listopada Kliker donosi predstave, izvedbe i radionice domaćih umjetnica i umjetnika, ali i programe iz Slovenije, Austrije, Njemačke i Poljske. 

„Od muhe do slona“, „Zemlja snova“, „Noću“, „Beskrilci u oblacima“ i „Stvari Stvaraju“ samo su dio ovogodišnjeg Kliker rasporeda namijenjenog svim uzrastima, pa čak i publici s dudama. Tako za bebe do 2 godine varaždinski pijanist Danijel Oto priprema sasvim poseban koncert probrane klasične glazbe, dok će bebe do 18 mjeseci i njihovi odrasli uživati u imerzivnoj predstavi „Ninabu“. Ulaznice za oba programa za bebe dostupne su na blagajni HNK Varaždin. 

Ovogodišnji Kliker počinje 04. listopada svečanim otvorenjem uz nastup PS Vindi i izvedbom predstave „Zemlja snova“ slovenskog Muzeuma, koja će nas zaista odvesti u svijet snova i sanjarenja. 

Program se nastavlja uz slovensko-njemački duet i predstavu „Stvari stvaraju“ te čak dvije hrvatske premijere izašle iz radionice organizatora festivala, umjetničke organizacije VRUM. Riječ je o predstavi „Od muhe do slona“ koja je na rasporedu u srijedu, te predstavi „Noću“ u četvrtak. 

Programi će se održati u Hrvatskom narodnom kazalištu Varaždin i u P4 Centru za mlade i nezavisnu kulturu, dok će se izvedba nedavno nagrađene predstave Istarskog narodnog kazališta „Beskrilci u oblacima“, održati na Franjevačkom trgu u petak. 

Kliker donosi i dvije zaista zanimljive radionice. „No Work & Just Play – Playshop“ koja je usmjerena na praktične vježbe temeljene na raznim sustavima igranja igara, suvremenom plesu, tehnikama improvizacije i partnerstva, kao i na plesnom rječniku VRUM-a, dok će nas Łukasz Czapski u sklopu radionice „Flow like water“, naučiti sve o fokusiranju na različite dijelove tijela, tehničke pokrete i sekvence u stajanju te funkcionalnom korištenju tla.

Kliker službeno završava u subotu uz elektro-bajku „Cura i dečko“ koja je namijenjena svim generacijama i Open Mic karaoke večer u centru P4. 

S ciljem otvaranja komunikacije, umrežavanja i suradnje izvedbeno-scenskih umjetnika, institucija, organizatora i pedagoga, dio programa festivala kroz Generator Forum i suradnju s međunarodnom platformom Generator, fokusiran je upravo na navedene teme. Tako će P4 centar ugostiti TEACH & REACH DAY, točnije prezentaciju KLIK kluba, nove platforme čiji programi su namijenjeni odgajateljima, učiteljima, nastavnicima, plesnim i dramskim pedagozima, studentima, voditeljima aktivnosti za djecu i mlade, a članstvo je besplatno.

Sve male posjetitelje Kliker festivala, uz odlične programe čekaju i mali poklončići. Naime, u suradnji sa zagrebačkim Biljkoborcima, Kliker je pripremio slatke vrećice Kliker sjemenki livadnog cvijeća koje djeca mogu posijati i gledati kako rastu i cvjetaju do sljedećeg izdanja festivala u Varaždinu već u lipnju 2022. 

Kliker festival se i ove godine održava u suradnji s HNK Varaždin i Gradskim muzejom Varaždin, međunarodnom suradničkom platformom Generator, P4 – varaždinskim Centrom za mlade i nezavisnu kulturu te lokalnim odgojno-obrazovnim institucijama, a pod pokroviteljstvom Grada Varaždina, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklade “Kultura nova” i Austrijskog kulturnog foruma Zagreb.

Sve posjetitelje i sudionike podsjećamo na smjernice i preporuke koje su na snazi i koje će se primjenjivati tijekom festivala, popratnih programa i radionica, te molimo da ih se pridržavaju u najvećoj mogućoj mjeri.

Program Kliker festivala je dostupan na www.klikerfestival.com.