Festivali i događanja

Varaždinu se tepa i da je grad festivala. No taj, na prvi pogled neobičan naziv, utemeljen je na činjenicama. Varaždin je gotovo svakog mjeseca (ljeti i češće) poprište nekog festivalskog događanja iznimne kvalitete koji, ionako bogatu i živahnu kulturnu ponudu grada, dodatno obogaćuju i omasovljuju.

Previous
Next

2024.

DOBAR TEK! – KULTURA HRANE U VARAŽDINSKOM KRAJU

Izložba Dobar tek! koncipirana je tako da nastoji zaokupiti (gotovo) osjetila, pa će posjetitelji imati prilike doživjeti i mirise vezane uz neke namirnice prisutne u svakodnevici obiteljskog doma, kao i zvukove karakteristične za kuhinju, tržnicu, pčelinjak, lov, večeru, pa čak i futuristički laboratorij za pripremu hrane. 

Ožujak

TJEDAN SMIJEHA Kerekesh Teatra

Tjedan smijeha najposjećeniji je, najduhovitiji i najzabavniji kazališni festival u Hrvatskoj. U deset dana održavanja na pozornicama Varaždina te cijelog niza okolnih gradova i mjesta odigraju se deseci komičnih predstava što blagotvorno utječe ne samo na kulturnu ponudu Varaždina već i na mentalno zdravlje svih koji se prepuste tom valu smijeha.

Previous
Next
Previous
Next

Lipanj

KLIKER FESTIVAL

Festival plesa, pokreta i igre za djecu i mlade svoju ciljanu publiku uvijek razigra, nasmije i educira plesnim izvedbama,uključujući djecu u različite programe te provodeći urbane intervencije i laboratorije. Kliker festival idealno je odredište za obitelji koje žele umjetnost spoznati kroz igru i zabavu, a program je raznolik i opušten, baš po mjeri današnjih mladih generacija.

Lipanj

VAFI & RAFI

Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih u Varaždinu jedini je hrvatski festival posvećen isključivo stvaralaštvu djece i mladih u animiranom filmu. Tijekom festivalskih dana za statuu VAFI natječu se animirani filmovi animatora do 18 godina iz cijelog svijeta, a sa zemljom partnerom svake godine organizirani su brojni sadržaji, poput radionica, predavanja, popratnih projekcija animiranih filmova te izložbi organiziranih u povijesnoj jezgri grada.

Previous
Next

Lipanj

DANI PERFORMANSA

Varaždinski Dani performansa najdugovječniji je festival ove vrste izvedbenih umjetnosti u Hrvatskoj. Iz projekta grupe varaždinskih entuzijasta, kojim su željeli aktivirati javne i zatvorene prostore te ih doslovno ispuniti suvremenom umjetnosti, rodio se festival koji je potvrdio Varaždin kao idealnu pozornicu za performanse, uz vjernu publiku koja ga prati.   Dani performansa od početka imaju međunarodni karakter, a zahvaljujući izuzetnoj pažnji koja se posvećuje relevantnom i kvalitetnom programu, istaknuto mjesto ovog festivala na europskoj karti suvremene izvedbene umjetnosti nije upitno.
Previous
Next

Lipanj

FESTIVAL VARAŽDINSKIH DVORIŠTA

U lipnju, varaždinska dvorišta, privatni i javnosti često nedostupni prostori, otvore svoja vrata kako bi ih mogao ispuniti raznoliki, kreativni i opuštajući program Festivala posvećen upravo njima.

Cijeli niz starih, romantičnih dvorišta u povijesnoj jezgri tada ugošćuje koncerte, radionice, modne revije, predstave, buvljake i štošta drugog. Festival dvorišta održava se u jeku manifestacije Ljeto u Varaždinu, što znači da je Varaždin prepun dnevnih, ali i noćnih događanja.

Lipanj - kolovoz

LJETO U VARAŽDINU

Postoji fama da su ljeta na kontinentu dosadna i prazna. Ne znamo za druge gradove, ali ljetni Varaždin niti je prazan, niti dosadan jer od ranog lipnja pa sve do početka Špancirfesta traje „mali Špancirfest“, poznat i kao Ljeto u Varaždinu. Koncerti, kazališne predstave na otvorenom, ljetno kino, razna gastronomska događanja, kao i niz drugih kulturnih i zabavnih sadržaja, stvaraju pravi ljetni šušur koji u potpunosti ispunjava varaždinski kalendar.

 

Previous
Next
Previous
Next

Srpanj

DRAVA JUMP

U Dravi se možete kupati bilo kad, ali ako se pridružite brojnim skakačima na dan Drava jumpa, onda to neće biti obično kupanje već dio međunarodne manifestacije pod nazivom Big jump kojom se skreće pažnja na važnost (očuvanja) rijeka. Drava jump nije samo skok, on je cjelodnevno druženje u Dravi i oko nje uz brojne programe.

Kolovoz

ŠPANCIRFEST

Kralj svih varaždinskih, ali i hrvatskih festivala, Špancirfest, pretvorio se u sinonim za svoj rodni grad. U nešto više od dva desetljeća postojanja, Špancirfest se prometnuo u pravu instituciju, festival koji po svojoj programskoj raskoši, duljini trajanja, broju posjetitelja i neizmjernom veselju koje donese, nema pandana u Hrvatskoj.


Varaždin cijele godine živi i iščekuje posljednjih deset dana kolovoza, odnosno dva posljednja vikenda i tjedan između njih. Ulice tada naprosto proključaju, a međuigra desetina koncerata, nastupa uličnih performera, predstava, izložbi, radionica i bezbroj drugih događanja u grad privuče i preko 200 tisuća posjetitelja.

Previous
Next
Previous
Next

Rujan

TRASH FILM FESTIVAL

Tek što se oporavimo od Špancirfesta, Varaždin svake godine dočeka možda i najotkačeniji filmski festival u Hrvatskoj. Trash film festival slavi bezgranično kreativnu kulturu ozbiljnog amaterskog filmaštva, malih budžeta, ali velikih dosega. Festival svake godine ima temu, a u skladu s njom se osmišljava i popratni program prepun svirki, predavanja, radionica i trash zabave.

Rujan

MEĐUNARODNA IZLOŽBA CVIJEĆA BAROK, GLAZBA, CVIJEĆE

Svake Barokne večeri prati i Međunarodna izložba cvijeća Barok, glazba, cvijeće. Izlagači inspiraciju traže u zemljama partnerima festivala, a uz domaće i strane profesionalne cvjećare te izlagače, svoje radove predstavljaju i mladi cvjećari u jedinstvenom prostoru Starog grada.

Previous
Next

Rujan

VARAŽDINSKE BAROKNE VEČERI

Najstariji, najslavniji i najvažniji hrvatski festival tzv. klasične glazbe središnji je varaždinski kulturni događaj rane jeseni. Posvećen baroknoj glazbi zlatnom razdoblju u kojem su stvarala neka od najvećih svjetskih skladateljskih imena, festival se dobrim dijelom održava u nadzemaljski akustičnim varaždinskim crkvama i drugim povijesnim lokacijama, u Varaždin i izvan njega.  

 

Čak i ako ne volite klasičnu glazbu, na ovom festivalu možete pronaći nešto za sebe. Barokne večeri imaju i popratni program pod imenom Total baroque sa sasvim neklasičnim koncertima i ostalim događanjima, poput izložbi, književnih promocija i poetskih recitala.

Travanj

OBRTNIČKI ULIČNI SAJAM

Promocija obrtnika, prezentacija ponude, od „igle do slona“, kao i usmeno prenošenje bogate povijesne baštine primarni je zadatak i cilj ove već dobro prepoznate i kvalitetne manifestacije. Varaždin se razvio kao obrtnički i trgovački grad, a taj duh nikada nije nestao, što popularnost, između ostalog, i ove manifestacije, svake godine iznova potvrđuje.

Prosinac

ADVENT U VARAŽDINU

Varaždinski adventski festival mogao bi se nazvati i „Advent kakav je nekad bio“. Problem je samo što nekada ovako zanimljivih i programima ispunjenih događanja nije bilo. Ipak, u moru adventskih festivala diljem Hrvatske, varaždinski se trudi biti romantičan, raznolik, ali ne i pretjerano masovan. U nizu koncerata i drugih sadržaja, zimski uređenih i ulickanih mjesta za selfije te primamljivih mirisa iz brojnih gastrokućica, Advent u Varaždinu u srži je romantično događanje, bez nepodnošljivih gužvi, skrojeno za intimno uživanje i opuštanje u ljepotama zimskog Varaždina.

Previous
Next
Previous
Next

Prosinac

NOVOGODIŠNJA UTRKA

Varaždin je jedan od nekolicine gradova u cijelom svijetu koji u Novu godinu ulazi –  trčeći. Oni koji u utrci sudjeluju tvrde da nema boljeg osjećaja od trčanja praćenog veseljem i bukom. Spadate li među ljubitelje trčanja, ili Vas pak zanima zašto netko to radi, varaždinski trkački doček Nove godine trebali biste barem jednom doživjeti.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim. Više na stranici Izjava o kolačićima

Skip to content