Ulaze u trgovine u središtu grada krase cimeri, replike simbola drevnih varaždinskih cehova. Železni čovek, Sirena, Kornjača i Potkova postavljeni su na autentične lokacije, dok ostale brižno čuva Gradski muzej. Ulicama gradske jezgre naići ćete na niz umjetničkih intervencija. Instalacije Varaždinsko zelje i Varaždinski klipič, u blizini tržnice, ukazuju na vezu Varaždina i tradicionalne gastronomije hrvatskog kontinenta, a umjetnički oblikovana odmorišta poput Oblutaka na Korzu, Toka Drave u Padovčevoj ulici ili Gnijezda u gradskom parku omogućuju odmor za noge, ali i dušu. Interaktivna klupa na Franjevačkom trgu jedinstvena je instalacija koja povezuje glazbenu tradiciju i suvremenu tehnologiju, a bezvremenski zvučni i zamamni svjetlosni efekti potaknuti sjedenjem prava su atrakcija.

Umjetnost na ulici

1

CIMERI

Gradski duh Varaždina izgradili su, razvili i stvorili obrtnici i trgovci. Taj građanski temelj grada posebno slikovito simboliziraju – cimeri. Cimeri su zapravo povijesne reklamne ploče, figure koje su se nalazile iznad ulaza u obrtničke radnje i označavale djelatnost ili pak bile prepoznatljivi simbol trgovca. Cimeri su sastavni dio varaždinskog identiteta, a možete ih vidjeti i danas kako obnovljeni vise iznad mnogih poslovnih prostora u povijesnoj jezgri:

Previous
Next
Previous
Next

2

KRINOLINA LJUBAVI

Zaključati svoju ljubav lokotom, kao simbolom nade u trajnost ljubavi, možete na mnogim romantičnim mjestima diljem Europe, ali samo u Varaždinu ti lokoti postaju dio umjetničke instalacije. Potražite u povijesnoj jezgri Krinolinu ljubavi, ne zaboravite ponijeti lokot, sudjelujte u kreiranju instalacije i u Varaždinu zaključajte svoju ljubav te joj time podarite novi smisao.

3

GRGUROV PALAC

U Hrvatskoj postoje čak tri skulpture Grgura Ninskog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića, a onaj prvi, originalni brončani kip biskupa nalazi se baš u Varaždinu. Legenda kaže da za sreću treba dotaknuti palac Grgura Ninskog i zaželjeti želju. Zato Varaždinci već desetljećima glancaju Grgurov palac koji je od milijunskih želja već izlizan. Kažu da su se mnoge želje i obistinile. Legenda? Praznovjerje? Najbolje da provjerite sami!

Previous
Next
Previous
Next

4

ANĐELI NA RAMENU

Teško je reći odakle i otkad, ali prema legendi Varaždin je grad u kojem spavaju anđeli. Podignite pogled prilikom šetnje – bucmasti, nasmijani, ponegdje i nestašni anđeli nalaze se skriveni u prozorima, ispod krovova te u jednom gotovo tajnom prolazu u srcu Varaždina. Da Vam malo pomognemo, taj čarobni prostor, poznat kao Anđelinjak, skriven je na Franjevačkom trgu. Potražite ga jer anđeli donose sreću i radost. Zavirite i u jedinstveni Muzej anđela.

5

KRALJ NA JEDAN DAN

U prvom gradu u Hrvatskoj sa statusom slobodnog kraljevskog grada, koji se već više od 800 godina ponosi svojim građanskim slobodama, svatko se, barem na trenutak, može osjećati kao kralj ili kraljica. Potražite kraljevski tron u Uršulinskoj ulici, sjednite na prijestolje, pripremite mobitele i fotoaparate, nabacite osmijeh i pokažite se svijetu u kraljevskom svjetlu. I ne zaboravite, ako nije na društvenim mrežama – kao da se nije ni dogodilo.

Previous
Next
Previous
Next

6

HOMAGGE GASTRONOMIJI – VARAŽDINSKO ZELJE I VARAŽDINSKI KLIPIČ

Za mnoge je hrana važan dio identiteta neke zajednice. Gradove i destinacije otkrivamo očima, ali ih pamtimo nepcima. Varaždinska gastronomija usko je povezana s načinom života grada, njegovom poviješću, podnebljem, ali i kulturom, stoga je sasvim logično da je prividni jaz između gastronomije i umjetnosti u Varaždinu – zaobiđen.

 

Među simpatičnije umjetničke instalacije na otvorenom zasigurno se ubrajaju Varaždinsko zelje i Varaždinski klipič, koji posjetitelje, ali i Varaždince, stalno podsjećaju na okuse koji oblikuju njihov identitet.

7

KREATIVNI PREDAH

U gradskoj jezgri nalaze se umjetnički oblikovana odmorišta poput Oblutaka na Korzu, Toka Drave u Padovčevoj ulici ili Gnijezda u gradskom parku omogućuju odmor za noge, ali i dušu. Interaktivna klupa na Franjevačkom trgu, jedinstvena je instalacija koja povezuje glazbenu tradiciju i suvremenu tehnologiju, a bezvremenski zvučni i zamamni svjetlosni efekti potaknuti sjedenjem prava su atrakcija.

Previous
Next

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim. Više na stranici Izjava o kolačićima

Skip to content