Sa svojim tijelom postupaj tako ljubazno
da ti duša rado prebiva u njemu.

SV. TEREZA AVILSKA

Healthy

Gradska

tržnica

Zeleni, raznobojni, mirisni i glasni trbuh grada mnogo je više od običnog mjesta za kupovanje svježih namirnica ili domaćih proizvoda lokalnih proizvođača. Varaždinski plac bio je društvena mreža prije Interneta, a ostao je mjesto gdje se puls i raspoloženje grada i dalje najbolje osjete. Za Varaždince je odlazak na plac, ako ne već svakodnevni, onda svakako obavezni vikend-ritual, a uz kavu na Stančiću ili Korzu te klipič, dio je autentičnog iskustva Varaždina. Uz golicanje vida, mirisa i sluha, neće Vam ni nepce ostati uskraćeno.

Tržnica

Drava

Samo nekoliko koraka od središta grada, ajde, možda 15-ak minuta pješice, nalazi se zelenilo rijeke Drave. Dovoljno blizu da bude svakodnevno odredište za šetnju, boravak u prirodi i rekreaciju, a opet dovoljno daleko da šume koje je okružuju budu očuvane, zaštićene i – divlje.

Previous
Next

Drava

Samo nekoliko koraka od središta grada, ajde, možda 15-ak minuta pješice, nalazi se zelenilo rijeke Drave. Dovoljno blizu da bude svakodnevno odredište za šetnju, boravak u prirodi i rekreaciju, a opet dovoljno daleko da šume koje je okružuju budu očuvane, zaštićene i – divlje.

strelica-fotografija-lijevo

Drava skriva brojne avanture: rafting, safari, SUP, bicikliranje, modernu poučnu stazu, ali i kupanje u rijeci ili na bazenima. Što god odabrali, nikako nemojte propustiti najromantičniju stvar – nezaboravni zalazak sunca!

Varaždin nije grad na rijeci, on je grad uz rijeku. Iako ga to lišava dijela potencijalne romantike, činjenica da se magična Drava nalazi izvan samog centra otvara neograničene mogućnosti korištenja rijeke i okolnih šuma za rekreaciju, uživanje u prirodi i lutanje zelenilom – blizina rijeke pruža zdravi odmak od hedonizma samog grada i njegovih manifestacija.

strelica-fotografija-desno
strelica-fotografija-lijevo

BAZENI NA DRAVI

Na famoznoj „špici“, vrhu umjetnog otoka koji se nalazi između starog toka Drave i kanala obližnje hidroelektrane, smjestilo se jedinstveno, staro, ali nanovo uređeno gradsko kupalište s dodatnim rekreativnim sadržajima. No glavna atrakcija je „oldschool“ osjećaj kupanja u bazenu izgrađenom na starinski način, pod krošnjama drveća, s dviju strana okružen vodama Drave.

POUČNA STAZA I TRIM STAZA

Nedaleko od kupališta počinje kružna, moderna poučna staza na kojoj, šećući šumom, možete puno naučiti o rijeci, živom svijetu u i oko nje, a posebna atrakcija je skriveni „vidikovac“. Želite li se rekreirati, s istočne strane glavne ceste koja vodi prema Čakovcu smjestila se varaždinska Arena, okružena šumom u kojoj je uređena trim staza, a presijecaju je tereni za disc golf. Ovdje se nalaze i teniski tereni, uz to je sasvim uobičajeno vidjeti da na dravskom nasipu ljudi trče i šeću pse, a tu je i ljetna pozornica na kojoj se igraju kazališne predstave i održavaju koncerti na otvorenom.

strelica-fotografija-desno

Varaždin i okolicu presijeca nekoliko biciklističkih i cikloturističkih ruta, a s obzirom na to da je veći dio regije ravničarski i ima nepreglednu mrežu manje prometnih cesta i dobrih makadama, kao i razvijenu biciklističku kulturu, bicikl je opcija koju trebate uzeti u obzir u osmišljavanju aktivnog vikenda s bazom u Varaždinu.

Na dva kotača

Planinarenje

Varaždin se smjestio u ravnici, no južni i zapadni rubovi regije prošarani su brežuljcima, gorama i planinama. U Varaždinskoj županiji, iznad grada Ivanca, smjestila se Ivanščica, najviša planina kontinentalne Hrvatske koja je raj za planinare i „lutače“ šumama. No zdravi, aktivni planinarski život može se voditi i penjanjem na obližnju Ravnu goru, kao i mitski Kalnik, čiji vrh s prastarom tvrđavom, poučnom stazom i planinarskim domom tehnički ne spada u varaždinski kraj, ali nećemo cjepidlačiti.

+Saznaj više

Previous
Next

Planinarenje

Varaždin se nalazi u ravnici no južni i zapadni rubovi regije prošarani su brežuljcima, gorama i planinama. U Varaždinskoj županiji, iznad grada Ivanca, smjestila se Ivanščica, najviša planina kontinentalne Hrvatske koja je raj za planinare i lutače šumama. No zdravi aktivni planinarski život može se voditi i penjanjem na obližnju Ravnu goru, ali i mitski Kalnik, čiji vrh s prastarom tvrđavom, poučnom stazom i planinarskim domom tehnički ne spada u varaždinski kraj, ali nećemo sad cjepidlačiti.

Ivanščica

Najviša planina sjeverozapadne Hrvatske veoma je popularno planinarsko odredište. Do vrha na kojem se nalazi simpatični i popularni planinarski dom Pasarićeva kuća, vodi više pomno označenih staza različitih težina. Predivne šume i blizina Varaždina, ali i povijesnih gradova Ivanca i Lepoglave, dodatni su razlozi za penjanje na „Ivu“. Planinu zbog njezine popularnosti i pitomosti ne treba podcijeniti.

Ravna Gora

Jeste li znali da se u blizini Varaždina možete popeti na Alpe? Gora koja nosi ime Ravna gora uistinu je posljednji ogranak tog planinskog lanca, ali njezina popularnost među rekreativcima počiva prije svega na ljepoti šuma, spektakularnom pogledu s vidikovca, mnoštvu dobrih planinarskih staza te čak dva planinarska doma, ali i na blizini dvorca Trakošćan. Ravna gora je i meka za paraglidere.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim. Više na stranici Izjava o kolačićima

Skip to content