Varaždinsko bučino ulje dobilo svoje umjetničko izdanje

Nakon Varaždinskog zelja i Klipič mašine, Varaždin je dobio i treću umjetničku instalaciju na temu gastronomije, Varaždinsko bučino ulje. Instalacija autora Zlatana Pinteka postavljena je u Prolazu Marijana Zubera (bivšoj Bakačevoj ulici) u sklopu projekta Umjetnost na ulici kojeg Turistička zajednica grada Varaždina kontinuirano provodi od 2012. godine, s ciljem obogaćivanja javnog prostora trajnim umjetničkim kreacijama kojima se osnažuje identitet grada, obogaćuje njegov kreativni, kulturni i turistički imidž te doprinosi ugodi boravka i života u Varaždinu.

Do sada je u sklopu projekta u povijesnoj gradskoj jezgri postavljen cijeli niz umjetničkih instalacija poput gradskih “cimera” (kornjača, sirena, železni čovek…), instalacija Pogled i Ptice, klupe Obluci, interaktivne svjetlosno glazbene klupe, Kraljevskog trona, Krinoline ljubavi, te umjetničkih instalacija na temu gastronomije, Varaždinsko zelje i Klipič mašina. Baš kao i prethodne dvije “gastro” instalacije i ova treća, Varaždinsko bučino ulje, inspirirana je proizvodom sa zaštićenom oznakom izvornosti i zemljopisnog podrijetla na razini EU. Njezinom postavom upravo je i obilježen današnji Dan zaštićenih hrvatskih autohtonih proizvoda.

Idejno rješenje autora Zlatana Pinteka odabrao je Ocjenjivački sud u sastavu: Mirjana Dučakijević (Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Varaždin), Vesna Pascuttini Juraga (Konzervatorski odjel Varaždin), Maja Kireta (Društvo arhitekata Varaždin), Vesna Haluga (Grad Varaždin) i Jelena Toth (Turistička zajednica grada Varaždina), između četiri rješenja pristigla na objavljeni Poziv za izradu idejnog rješenja i izvedbu instalacije Varaždinsko bučino ulje.

Odabrani autor svoj je prijedlog temeljio na sadržajno prepoznatljivom motivu koji uz to koloristički vrlo živo privlači pozornost prolaznika i utječe na zainteresiranost prolaznika za primanje poruke. Stilizirano je prikazao stara drvena kola pričajući tako malu etnografsku priču o skupljanju buča nekad, a kružni oblici buča i njihove veličine sugeriraju njihovo kretanje na sve strane.

Nova umjetnička instalacija, kao i prethodne dvije posvećene gastro brendovima, postavljena je u samom centru Varaždina na putu prema varaždinskoj Gradskoj tržnici, prvoj hrvatskoj tržnici s certifikatom Seljačka tržnica, odnosno prvoj hrvatskoj tržnici s certificiranim proizvođačima domaće hrane.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim. Više na stranici Izjava o kolačićima

Skip to content