ADVENT U VARAŽDINU – DOBAR GLAS DALEKO SE ČUJE!

„Toplina zime“ slogan je ovogodišnjeg Adventa u Varaždinu, jednog od najšarmantnijih i najromantičnijih u Hrvatskoj u sklopu kojeg će tijekom 43 dana, od 25. studenog do 6. siječnja biti održano čak 110 programa u blagdanski uređenom gradskom središtu, na ukupno 8 čarobnih lokacija a po prvi puta i uz rijeku Dravu. Varaždinske institucije u kulturi osmislile su i organizirale i dodatnih 30 programa za sve dobne skupine i sve ukuse.

Pored raznovrsnih programa, posjetitelji ovogodišnjeg Adventa moći će uživati i u do sada najraznovrsnijoj gastro ponudi, što je zasigurno jamstvo vesele i tople blagdanske atmosfere.

DJED MRAZ STANUJE U VARAŽDINU

Najmlađi posjetitelji, ali i svi koji se žele na trenutak vratiti u djetinjstvo, moći će uživati u blagdanskoj čaroliji Kuće Djeda Mraza koja je ove godine još bogatija, toplija i privlačnija. Kuća Djeda Mraza će svoja vrata otvoriti već prve adventske subote, 26. studenoga i neće ih zatvarati sve do 31. prosinca, a djedica će raširenih ruku, svakodnevno dočekivati svoje goste od 7. do 24. prosinca. No, čak i ako u trenutku posjete on slučajno ne bude kod kuće, njegovi veseli vilenjaci će posjetiteljima pružiti jednako toplo gostoprimstvo. U nestvarno lijepo uređenom prostoru moći će se fotografirati, zagrijati i uhvatiti barem malo čarolije za ponijeti kući. Uz sve magične stvari koje će se tamo događati, 11. i 17. prosinca moći će se uživati u glazbenoj radionici „MiniArtUrica“, a 29.11. te 3., 6., 26. i 30. prosinca u najljepšim bajkama i pričama.

ŠTO JE ZIMA BEZ LEDA?

I najtopliji Advent treba ledene, zimske radosti. Svi željni ledene avanture, na velikom klizalištu s ledenim stazama na Kapucinskom trgu će se moći klizati ili pak spuštati na jednom od najvećih ledenih tobogana, u do sada najvećoj i najopremljenijoj „Ledenoj čaroliji“. Atraktivna gastro ponuda uz samo klizalište i tobogan tu su da dodatno ugriju adrenalinom i ledenim veseljem već zagrijane posjetitelje i okrijepe ih za istraživanje adventskog Varaždina.

KORZO – DUŠA ADVENTA I (VATRENO) SRCE VARAŽDINA

Glavni varaždinski trg srce je adventskih programa i događanja, a kao dodatna atrakcija posjetitelje na Korzu očekuje i retro karusel koji će ih podsjetiti na neka romantična prošla vremena a najmlađima zasigurno izmamiti osmijeh na lica.

Mirisi, okusi i prigodna glazba jamstvo su dobre zabave i blagdanskog ugođaja. Već prve adventske subote na Korzo stiže europski hvaljena i voljena tribute senzacija – „Queen Real Tribute“ (26.11.), nakon koje slijede jednako dobri cover majstori – MozART (3.12.), kantautorska hit-atrakcija Pava sa svojim bendom (10.12.), hrvatska pop zvijezda Matija Cvek & The Funkensteins (17.12.) te Varaždinski vokalni ansambl (24.12.) koji će svojim izvrsnim a capella izvedbama velikih hitova uljepšati Badnju večer. Glazbenog će programa na Korzu biti i petkom.

Na Dan Grada i blagdan sv. Nikole, u utorak 6. prosinca, Jacques Houdek će održati jutarnji koncert „Kad si sretan“ za najmlađe i večernji koncert za nešto starije Varaždince i posjetitelje te nas sve podsjetiti koliko smo sretni.

Pored koncerata, gastro delicija, zabave za cijelu obitelj i druženja, varaždinsku će zimu dodatno grijati i dašak pustinje sa Svjetskog nogometnog prvenstva u Katru. Na velikom ekranu smještenom na Korzu moći će se pratiti utakmice hrvatske nogometne reprezentacije.

STANČIĆEV TRG – PARTY ZA EKIPU

Omiljeno varaždinsko okupljalište, Trg Miljenka Stančića, bit će još jedno adventsko žarište užitaka i zabave. Uz probranu gastronomsku ponudu, popularni Stančić i za vrijeme ovogodišnjeg Adventa opravdat će status trga za zabavu. Svakog će se adventskog vikenda, pa sve do Nove Godine, ovdje svirati, družiti i plesati, a popis izvođača zanimljiv je i bogat: Scifidelithy orchestra (25.11), Boje indiga (27.11.), Hrvoje Krištofić (4.12.), Lucija Job & Hrvoje Funda (11.12.), Lana Škrgatić trio (18.12.), Fani Solomun & Hrvoje Šenjug (23.12.), Fakustix (30.12.), New years eve; DJ Mario Horvat (31.12.).

TKO DAJE TAJ I DOBIVA – GIVING IS RECEIVING

Ulice Varaždina tijekom Adventa postaju još romantičnije zbog brojnih ukrašenih i toplo osvijetljenih kućica na kojima će se moći kupiti zanimljivi proizvodi, male delicije, blagdanski ukrasi i suveniri. Već samo razgledavanje raznolike izlagačko-prodajne ponude razveselit će posjetitelje, a s obzirom da se bliži vrijeme darivanja, ne treba zanemariti inspiraciju koju čarobni Varaždin može pružiti u odabiru poklona za pod bor. Već tradicionalno, izlagačko-prodajna ponuda Adventa moći će se pronaći na Trgu Slobode i Franjevačkom trgu te ju je, u šetnji Adventom, nemoguće promašiti.

OD AVANTURE DO (KREATIVNE) KULTURE

Uz glazbu, zabavu, Djeda Mraza, ledene avanture, zimske okuse i mirise i nezaboravnu čarobnu atmosferu Adventa, od kraja studenog i tijekom cijelog prosinca u Varaždinu će se održati i niz od čak 25 različitih kreativnih, besplatnih ekološko-edukativnih radionica koje će voditi varaždinski umjetnici i zaljubljenici u grad i njegov jedinstveni prirodni okoliš, prije svega rijeku Dravu. Radionice će biti raznolike baš kao i sam Advent, a sadržajno i formatom bit će „međugeneracijske“ jer će u njima, jednakim žarom, moći sudjelovati cijele obitelji, gotovo bez obzira na dob polaznika.

Ovaj program, nazvan „Od avanture do kulture“ pored zabave, kroz edukaciju i kreativnost ima za cilj poticati ekološku kao i svijest o važnosti održivog načina života i stvaranja. Umjetnička djela koja polaznici stvore, moći će, kao najtoplije suvenire ponijeti sa sobom i zauvijek se sjećati svog čarobnog Adventa u Varaždinu.

Sadržajno, radionice će zadovoljiti sve zamislive ukuse – od likovnih, umjetničkih, praktičnih, glazbenih pa sve do outdoor aktivnosti uz Dravu. Besplatne su, ali se na njih, zbog velikog interesa, potrebno prijaviti.

Radionice će se od 28. studenog do 24. prosinca održavati u prigodno uređenom prostoru palače Patačić (ulaz iz ulice Ivana Gundulića – Dućanske) i to prema sljedećem rasporedu:

  • ponedjeljkom – Adventski vjenčić,
  • utorkom – Točkice na prugice,
  • srijedom – Neka uđe svjetlost!,
  • četvrtkom – Moja torba – moja kreacija,
  • petkom – Izradi svoju kuglicu za bor,
  • subotom – Božićna čestitka, Off road ili rafting na Dravi, Neka bor bude baš svoj!

Točan programski i terminski raspored adventskih radionica najbolje je provjeriti na: www.adventuvarazdinu.com.

NAJVEĆI ADVENTSKI KALENDAR

Pročelje Županijske palače i ove će godine biti pretvoreno u veliki adventski kalendar te će Varaždinci i njihovi gosti moći uživati u zanimljivim motivima koji će se svakodnevno otkrivati, od 1. prosinca pa sve do Badnjaka. Kroz fotografije na adventskom kalendaru bit će prikazano bogatstvo jedinstvenih doživljaja u turističkoj ponudi Varaždinske županije, od destinacija, aktivnosti, gastronomije pa sve do manifestacija.
Atrij Županijske palače bit će također u blagdanskom duhu kao još jedno čarobno mjesto za napraviti nezaboravnu fotografiju s dragim osobama, uz miris i okus tradicijskih blagdanskih kolača koji će biti u ponudi vikend uoči Badnjaka.

HAPPY NEW YEAR!

Vrhunac Adventa u Varaždinu bit će tradicionalni doček Nove godine na otvorenom, točnije na središnjem gradskom trgu, Korzu. Točno u ponoć startat će Novogodišnja utrka, no cijela silvestarska večer na ulice Varaždina privući će veliki broj ljudi, a programa, glazbe i ugostiteljske ponude bit će na svakom koraku.

EKOLOŠKI I ENERGETSKI ODRŽIVO

Čarolija povijesnih varaždinskih ulica tijekom Adventa dobit će novu dimenziju sa stotinama ukrasa, lampica i posebno osmišljenih i dizajniranih intervencija u prostoru koje sve imaju samo jedan cilj – učiniti hladno, predblagdansko vrijeme magičnim, toplim i pamtljivim te posebice privlačnim za tisuće fotografija koje će posjetitelji uz hashtagove #volimvarazdin, #adventuvarazdinu i #toplinazime objavljivati.

Raskošno uređenje, posebice osvjetljenje Varaždina, bit će izvedeno ekološki i energetski održivo. Prigodne božićne lampice i ukrasi koji će se koristiti štedljive su LED tehnologije, a njihovim se kontinuiranim održavanjem i tehnološkom nadogradnjom osigurava najveći mogući stupanj učinkovitosti.

Također, ukrasno osvjetljenje grada koje će biti spojeno na sustav javne rasvjete će se, sukladno tehničkim mogućnostima spojiti na tzv. polunoćnu rasvjetu što znači da će se, primjerice, na pristupnim cestama rasvjeta gasiti u 23 sata. Ukrasna rasvjeta u samom centru grada regulirat će se vremenskim sklopkama te će ona biti isključena tijekom dana. Uz sve te mjere štednje, očekuje se kako će potrošnja električne energije potrebne za napajanje božićne rasvjete biti smanjena za oko 50%, a da se pritom ne utječe na blagdanski ugođaj u povijesnoj gradskoj jezgri.

PREDUHITRILI SVE DRUGE

Advent u Varaždinu već je, simbolički, započeo i to nedavnim predstavljanjem manifestacije u Zagrebu gdje je varaždinski Djed Mraz bio velika atrakcija. Uz to, varaždinski Advent ove je godine i u promociju krenuo ranije nego što je uobičajeno i to šaljivim konceptom koji se najbolje može sublimirati sintagmom „Preduhitrili smo čak i Mariah Carey“, što se potvrdilo kao istina jer je i sama slavna pjevačica svoju božićnu pjesmu, jednako šaljivo na vlastitim društvenim mrežama, „aktivirala“ „tek“ 31. listopada.

Takve rane, šaljive promo kampanje polučile su veliki uspjeh te su oglasi na društvenim mrežama već prikazani više od 500.000 puta na više od 250.000 korisničkih računa.

Ako je suditi po tim podacima, i ovogodišnji Advent u Varaždinu će ponovno biti „hit“ ne samo među posjetiteljima iz Hrvatske, već i susjednih zemalja jer…dobar glas, daleko se čuje!

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim. Više na stranici Izjava o kolačićima

Skip to content