Izložba „Šošteraj / Priče o cipelama iz GMV-a“

22PRO(PRO 22)0:0016TRA(TRA 16)0:00Izložba „Šošteraj / Priče o cipelama iz GMV-a“

Opis događaja

Posljednji ovogodišnji program Gradskog muzeja Varaždin je izložba „Šošteraj / Priče o cipelama iz GMV-a“, koja se u prostoru Staroga grada otvara u srijedu, 22. prosinca u 19 sati. Izložba se priređuje u sklopu ciklusa „Nešto staro, nešto novo“, a nastala je u suradnji kustosice u GMV-u Jelene Rančić i dr. sc. Suzane Kutnjak-Mravlinčić, više predavačice na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Studijska jedinica Varaždin, suradnoj ustanovi na ovom projektu.

Čizma glavu čuva, šubara je krasi stara je narodna poslovica koja govori da je udobna, funkcionalna i dobro napravljena obuća od davnina imala važnu ulogu za čovjeka. Izradom obuće u prošlosti su se bavili postolari, a njihova se uloga mijenja i smanjuje nakon industrijske revolucije. Razvojem tehnologije i novih materijala proizvodnja se ubrzala, no sam proces oblikovanja i konstrukcije obuće u osnovi je ostao vrlo sličan onomu iz prošlosti.

Kroz odabir izložaka, spoj starog i novog, prikazuju se kontinuitet i mijene u izradi obuće od prošlosti pa sve do danas. Iz muzejskog fundusa izdvojeni su predmeti vezani uz cehovsku i obrtničku proizvodnju cipela, postolarski alati, cilinderica i priručnici, kao i primjerci cipela te likovni prikazi iz prošlosti.

U posebnoj cjelini predstavljaju se i cipele mladih dizajnerica obuće Sare Stojko i Dore Kranjec. Njihove su cipele izrađene kao završni, diplomski radovi studija na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Studijska jedinica Varaždin, smjer Dizajn obuće. Dodatni sadržaj je i film Vedrana Hunjeka, iz kojeg se saznaju pojedinosti o cjelokupnom procesu nastanka cipela danas, od ideje do realiziranog prototipa.

Izložba će biti postavljena za razgled do 16. travnja 2022. godine.

Vrijeme

Prosinac 22 (Srijeda) 0:00 - Travanj 16 (Subota ) 0:00

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim. Više na stranici Izjava o kolačićima

Skip to content