SRIJEDA U MUZEJU: JESU LI KLIMATSKE PROMJENE DOISTA GLAVNI KRIVAC ZA NESIGURNOST U OPSKRBI HRANOM?

16STU19:0021:00SRIJEDA U MUZEJU: JESU LI KLIMATSKE PROMJENE DOISTA GLAVNI KRIVAC ZA NESIGURNOST U OPSKRBI HRANOM?

Opis događaja

U sklopu Srijede u Muzeju 16. studenoga u palači Herzer održava se predavanje pod nazivom Jesu li klimatske promjene doista glavni krivac za nesigurnost u opskrbi hranom?, koje je pripremio dr. sc. Miljenko Ernoić.

Klima se sve vidljivije mijenja, zbog čega se mora mijenjati i naš odnos prema prirodi i proizvodnji hrane. Znanstvenici iznose različite hipoteze o stvarnom utjecaju i brzini klimatskih promjena, udjelu ljudskog djelovanja te o tome mogu li se one promatrati globalno ili na razini regija i ekstremnih događaja. Podizanje svijesti o opasnostima klimatskih promjena, koje dovode i do problema u opskrbi hranom, je važno, no izvorište nestašice hrane leži i u njezinoj proizvodnji. Proizvodnja hrane postala je industrija koja hranu pretvara u robu s kojom se globalno trguje. Velike korporacije ne prežu iskorištavati prirodne resurse na način koji ne uključuje njihovu održivost i obnovu, dok ih mali proizvodni sustavi temeljeni na obiteljskoj poljoprivredi koriste na trajniji, održiviji način jer o njima ovisi opstanak njihovih obitelji.
Kako ističe predavač, nije dobro plašiti ljude da su glavni uzroci gladi na Zemlji klimatske promjene i povećanje broja stanovnika jer to nije istina i predstavlja retoriku nesposobnih svjetskih političara. Glad uzrokuje neravnomjerna raspodjela hrane, odnosno njezino trgovanje, bacanje, neodrživi sustavi proizvodnje koji uništavaju tlo i vodu kao osnovne resurse te stalni ratovi. Klimatskim promjenama moramo se prilagođavati, a svojim djelovanjem i odnosom prema prirodi doprinositi ublažavanju brzine i jačine njihova učinka na proizvodnju hrane.

Predavanje počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.

Vrijeme

(Srijeda) 19:00 - 21:00

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim. Više na stranici Izjava o kolačićima

Skip to content