U Varaždinu će od 1. do 14. rujna biti održan prvi RezervArt Fest – umjetnički festival u organizaciji Hrvatske udruge za promociju i razvoj intelektualnog i umjetničkog stvaralaštva – RezervArt.

U dva tjedna festivala posjetitelji će u nekadašnjem prostoru Aquatehnike (Trg Pavla Štoosa 41), a koji je danas dom umjetnika i kreativaca, moći uživati u raznolikom sadržaju.

Cilj organizatora je napraviti najveći umjetnički festival u Hrvatskoj, koji će privlačiti ne samo publiku i umjetnike, nego i art menadžere, kolekcionare i galeriste iz Hrvatske i iz inozemstva, a za prvi festival pripremili su osam radionica te sedam predavanja.

Puna dva tjedna pod vodstvom Paule Banić i Nikole Vudraga svima zainteresiranima na raspolaganju će biti radionica „Kako izraditi kip ili bistu”.
U toj će radionici ugostiti šest domaćih akademskih kipara koji će izrađivati kipove, no moći će se uključiti i posjetitelji Festivala te pokušati napraviti svoj kip ili bistu.
Svi  zainteresirani mogu se prijaviti putem  FB stranice festivala ili prilikom posjeta RezervArt Festu.

Sve radionice su besplatne, osim radionice „Kintsugi” koju vode Lea Maravić i Ljiljana Fučkar Grahovac, a u kojoj će polaznici moći naučiti tradicionalnu japansku tehniku popravljanja razbijene keramike sa zlatom.

Posebna radionica prvog izdanja ovog jedinstvenog festivala bit će „Taktilno modeliranje”, pod vodstvom Sanje Fališevac, hrvatske gluhoslijepe umjetnice koja će i sudionicima i posjetiteljima pokazati kako fizički hendikep nije prepreka u stvaranju umjetnosti. Bit će to prilika za posjetitelje Festivala da se okušaju u modeliranju s povezom na očima.

Zanimljiva će biti i audiovizualna radionica stvaranja glazbe iz okoline, pa će posjetitelji na licu mjesta moći isprobati kako nastaju zvukovi i kako ih spojiti odnosno programirati i stvoriti glazbu – istaknuli su organizatori, pozvavši pritom sve zainteresirane i u radionicu Art kod, koja će biti posvećena slikanju portreta, a u kojoj će svi moći naučiti kako iz crteža napraviti sliku, odnosno autoportret ili portret neke druge osobe.

Prvi RezervArt Fest u programu ima i sedam predavanja, među kojima organizatori ističu predavanje Željka Tkaleca o tome kako nastaju gitare, od drveta do instrumenta, pa zanimljiv filozofski pristup kako poimamo lijepo kroz predavanje „Doživljaj lijepog” prof. Erne Banić – Pajnić i predavanje koje će održati profesor Vladimir Gudac, u kojem će približiti kako percipiramo svijet, a kako stvaramo.

Festival će kroz dva vikenda imati svoj Cash and Carry i Art and Craft program, a u RezervArt će stići umjetnici iz cijele Hrvatske, ponajviše iz Zagreba i Rijeke. U umjetničkom prostoru na Dravi bit će izloženi njihovi radovi koje će posjetitelji moći kupiti.
Vikendom će u RezervArtu biti pedesetak umjetnika, a bit će tu i različitih iznenađenja zahvaljujući partnerima i sponzorima festivala.

Vrata RezervArta bit će otvorena svakim danom od 12 do 20 h, a na radionice se možete prijaviti i na broj 091 5656 473.
U nastavku donosimo i cijeli program: