Veliki uspjeh: Varaždin osvojio titulu UNESCO-vog grada glazbe!

Grad Varaždin osvojio je titulu UNESCO-vog kreativnog grada iz područja glazbe, pridruživši se tako odabranom društvu gradova iz cijeloga svijeta koji se nalaze na UNESCO-voj listi kreativnih gradova. Varaždin je time postao prvi grad u Hrvatskoj koji se može pohvaliti ovom titulom. Službena potvrda o pridruživanju Varaždina UNESCO-voj mreži kreativnih gradova stigla je prekjučer, na sam Svjetski dan gradova, kada je UNESCO objavio popis od 55 gradova, novih članova Mreže, odabranih na natječaju za proglašenje UNESCO-ova kreativnog grada za 2023. Proglašeni kreativni gradovi prepoznaju važnost održivog urbanog razvoja te se obvezuju jačati ulogu kulture i kreativnosti.

UNESCO-va mreža kreativnih gradova osnovana je 2004. godine kako bi ojačala suradnju s gradovima koji su prepoznali kreativnost kao strateški čimbenik održivog razvoja s gospodarskih, socijalnih, kulturnih i okolišnih aspekata. Mreža sada broji 350 gradova iz više od sto zemalja svijeta i pokriva sedam kreativnih područja: obrte i tradicijske umjetnosti, dizajn, film, gastronomiju, književnost, medijske umjetnosti i glazbu.

Podsjećamo, nakon opsežnih priprema, na inicijativu Turističke zajednice grada Varaždina, koja je uz potporu Grada Varaždina te u suradnji s glazbenim i kulturnim institucijama pripremala kandidaturu, Grad Varaždin prijavljen je krajem lipnja na javni poziv za prijavu na natječaj za proglašenje UNESCO-ova kreativnog grada u 2023. godini kojeg je raspisalo Ministarstvo kulture i medija i Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO. Podršku kandidaturi Grada Varaždina dalo je i Ministarstvo kulture i medija.

Ovaj veliki uspjeh predstavlja vrhunac dugogodišnjih nastojanja i posvećenosti Grada Varaždina u promicanju glazbene kulture i baštine. Varaždin ima dugu i bogatu glazbenu tradiciju, od Glazbene škole u Varaždinu, kao jedne od najstarijih i najuglednijih odgojno-obrazovnih ustanova u Hrvatskoj, koja je odgojila generacije učenika koji su izgradili uspješne karijere, poznatih glazbenika, uspješnih pjevačkih zborova, KUD-ova i ansambala, aktivnih glazbenih udruga, graditelja glazbala, međunarodnih glazbenih natjecanja pa sve do kulturnih glazbenih događanja, koncerata svih žanrova te poznatih festivala s dugom tradicijom. Najpoznatiji među njima su Varaždinske barokne večeri, jedan od najeminentnijih festivala te vrste u svijetu i Špancirfest kao najpoznatiji hrvatski ulični festival.

Turistička zajednica grada Varaždina pak projektom Glazbena subota potiče razvoj lokalne glazbene scene, njeguje glazbene sadržaje uz očuvanje i promociju kulturne baštine te obogaćuje turističku ponudu grada. Glazbena subota, između ostaloga, obuhvaća glazbu na balkonima grada, glazbu na orguljama u varaždinskoj katedrali te nastupe limene glazbe i KUD-ova.  

Sve navedeno dalo je dodatnu težinu samoj kandidaturi koja je Varaždin dovela do ove prestižne titule, koja će biti poticaj za daljnji razvoj Varaždina kao središta glazbene izvrsnosti i bogate glazbene tradicije uz poticanje glazbenog obrazovanja, privlačenje umjetnika i ljubitelja glazbe iz cijeloga svijeta te razmjene iskustava s drugim kreativnim gradovima.

Dodajmo ovome da je Turističkoj zajednici grada Varaždina odobren još jedan europski projekt iz programa Kreativna Europa, Green streets of Europe, čija je realizacija službeno počela s jučerašnjim danom.

Riječ je o projektu vrijednom gotovo 335 tisuća eura, u kojem uz nositelja projekta Helsingør Teater iz Danske, sudjeluju dva partnera iz Portugala i Češke te Turistička zajednica grada Varaždina. Projekt promiče inovativnost i kreativnost kroz četiri festivala partnera, među kojima je i Špancirfest te se bavi problematikom negativnog utjecaja turneja i distribucije umjetničkih programa na okoliš. Projekt traži nove načine povezivanja međunarodnog umjetničkog sektora s lokalnim zajednicama Europe, pridonoseći tako održivijoj budućnosti za umjetnike, festivale i okoliš. Projekt će trajati do veljače 2026. godine, a proračun TZGV-a je gotovo 74 tisuće eura.

Prema podacima dobivenima od deska Kreativne Europe u Hrvatskoj, Turistička zajednica grada Varaždina jedina je turistička zajednica u Hrvatskoj kojoj su u proteklih deset godina odobrena čak dva projekta iz EU programa Kreativna Europa – People power partnership i Green streets of Europe.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim. Više na stranici Izjava o kolačićima

Skip to content