Ključ pristupačnosti za osobe s invaliditetom je – univerzalni dizajn

U multimedijskoj dvorani palače Herzer u Varaždinu u utorak, 12. ožujka, održana je radionica namijenjena prvenstveno privatnim iznajmljivačima o prilagodbi njihovih smještajnih kapaciteta osobama s invaliditetom. Edukatori su bili članovi Hrvatskog saveza udruga za mlade i studente s invaliditetom SUMSI koji organizacijom ovakvih radionica nastoje osvijestiti iznajmljivače kako mogu pridonijeti uspostavljanju pristupačnog turizma.

Edukacija je pomogla iznajmljivačima da bolje razumiju specifičnosti invaliditeta i pravilan pristup prema osobama s invaliditetom u svakodnevnom životu. Sudionici radionice dobili su konkretne smjernice i praktična rješenja kako unaprijediti pristupačnost svojih objekata i učinili ih što kvalitetnijima za osobe s invaliditetom. Naglasak je, poručili su edukatori, na univerzalnom dizajnu koji je pristupačan svima, odnosno koji svi ljudi mogu koristiti u najvećoj mogućoj mjeri. Takav pristup dizajnu prostor čini pristupačnim ne samo osobama s invaliditetom već i roditeljima s djecom u kolicima te osobama starije životne dobi, a kao dobar primjer naveli su niskopodne tramvaje ili kose betonske platforme umjesto stepenica. Kod već izgrađenih objekata, kada univerzalni dizajn nije moguć, preporučuje se primjena načela razumne prilagodbe. Preuska vrata za prolaz kolicima kao i generalno neprilagođen pristup objektu, tepisi koji otežavaju prolaz kolicima, previsoko postavljeni utikači za struju i ogledala u kupaonicama, spomenuti su kao klasični primjeri neprilagođenosti koji uz male preinake mogu prostor učiniti puno pristupačnijim većini osoba s invaliditetom.

Prema podacima Eurostata, svaka četvrta odrasla osoba u Europskoj uniji ima neki oblik invaliditeta. Osobe s invaliditetom vole i žele putovati te se rado vraćaju u destinacije koje su prilagođene njihovim potrebama, a nedostatak adekvatnog smještaja predstavlja im prepreku da istražuju i dožive nove destinacije na jednak način kao osobe bez invaliditeta. Pristupačan turizam važan je jer omogućuje socijalnu uključenost osoba s invaliditetom, ali ima i komercijalnu dimenziju jer sve više stranih gostiju s invaliditetom želi doći u Hrvatsku te imati siguran i prilagođen smještaj.

Radionica je održana u sklopu projekta „Odmori OSI“ čiji je nositelj Hrvatski savez udruga za mlade i studente s invaliditetom SUMSI, a financira ga Ministarstvo turizma i sporta. Realizaciju radionice u Varaždinu podržali su Turistička zajednica grada Varaždina i Gradski muzej Varaždin.

Koristimo kolačiće u svrhu pružanja boljeg korisničkog iskustva na stranici. Ukoliko nastavite s pregledavanjem ove stranice pretpostavit ćemo da se slažete s tim. Više na stranici Izjava o kolačićima

Skip to content